Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Nurmijärven yhdistys

Nurmijärvi
Navigaatio päälle/pois

Uusi luon­non­suo­je­lua­lue Nurmijärvelle

Uudenmaan ELY-keskus päätti 25.4.2023 perustaa Nurmijärvelle Seitsemälle veljekselle nimetyn luonnonsuojelualueen. Alueen pinta-ala on noin 5,1 ha. Kohde koostuu itä-Iänsisuuntaisesta Hirmunojasta ja etelän suunnasta laskevasta sivupurosta. Kasvillisuus on mesiangervovaltaista suurruohoniittyä, suurruoholehtoa ja saniaislehtoa. Alueen kasvilajistoon kuuluvat muun muassa korpisorsimo, korpinurmikka, mätässara, lehtopalsami, koiranvehnä, tuoksumatara, velholehti, suokeltto, lehtokuusama, imikkä ja luhtatähtimö. Kohteella on myös pähkinäpensaita ja metsälehmuksia. Alueen järeät haavat ovat tärkeitä uhanalaiselle liito-oravalle, josta on havaintoja sekä kyseiseltä alueelta että itäpuolella rajautuvalta aiemmin perustetulta Hirmunojan luonnonsuojelualueelta.

Nurmijärven kunta on hakenut alueen suojelua Seitsemän veljeksen 150- juhlavuoden kunniaksi ja Seitsemän veljeksen reitti kulkee alueen läpi.

Kohde täyttää METSO-ohjelman luonnontieteelliset valintaperusteet seuraavien elinympäristöjen osalta: lehdot ja vesistöjen lähimetsät.

ELY-keskuksen päätös Seitsemän veljeksen luonnonsuojelualueen perustamisesta

Nurmijärven Uutisten artikkeli aiheesta: https://www.nurmijarvenuutiset.fi/paikalliset/5890696