Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Nurmijärven yhdistys

Nurmijärvi
Navigaatio päälle/pois

Luonto-Liiton ke­vät­seu­ran­nas­sa suunnataan katse pölyttäjiin

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Kaikkia seurantalajeja ei tarvitse tuntea, ja yksittäisetkin havainnot ovat arvokkaita. Kerään kahdenlaisia havaintoja: ensihavaintoja ja Kevätseuranta-viikonloppujen havaintoja. Ensihavainto tarkoittaa kevään ensimmäistä havaintoasi jostakin Kevätseurannan teemalajista. Ensihavainnon voi ilmoittaa milloin vain.

Erityisinä Kevätseuranta-viikonloppuna toivotaan havaintoja kaikista Kevätseuranta-lajeista sekä arviota siitä, oliko laji runsas vai harvalukuinen. Kevätseuranta-viikonloppuina ilmoitettujen havaintojen avulla saamme kattavan kuvan koko Suomen keväästä kahden viikon välein.

Luonto-Liiton Kevätseurantaa vietetään jo 47:ttä kertaa. Kampanja käynnistyy helmikuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26.2., joten virittäytymisen keväisiin tunnelmiin voi aloittaa vaikka heti.

Muut Kevätseuranta-viikonloput 2023 ovat:
1.-12.3.,  25.-26.3.,  8.-9.4.,  22.-23.4.,  6.-7.5.,  20.-21.5. ja 3.-4.6.

Vuonna 2023 Kevätseurannan teemana ovat pölyttäjät, joilla on erittäin tärkeä rooli kevään etenemisen kannalta. Suomessa tärkeimpiä pölyttäjiä ovat erilaiset mesipistiäiset, kärpäset sekä perhoset. Näiden lisäksi varsinkin globaalisti muita tärkeitä pölyttäjiä ovat tietyt kovakuoriaiset sekä ampiaiset, linnut ja lepakot. Pölyttäjien määrä on kuitenkin koko maailmassa romahtanut ja myös Suomessa useat pölyttäjälajit ovat uhanalaisia.

Teemalajeja tänä vuonna ovat ampiainen, kimalainen, nokkosperhonen, mustikka, voikukka ja paju.

Katso lisää verkkosivuita Luonto-Liitto .