Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Nurmijärven yhdistys

Nurmijärvi
Navigaatio päälle/pois

Suomen luonnon päivä Jalotuksessa

Kävimme Nurmijärven Luonnosta tutustumassa Kiertotalousyhteisö Jalotuksen toimintaan Keravan kartanolla Suomen luonnon päivänä 27.8.2022. Osallistuimme esittelykierrokselle Jalotuksen toiminnassa mukana olevien kanssa ja kuulimme kiinnostavia taustoja keskuksen toiminnasta.

Kuvat: Jouni Lepistö

Esittelykierroksen piti Anna Evilä, joka on kiertotalouskeskuksen perustaja ja luova johtaja. Jalotus sai alkunsa vuonna 2017, jolloin Keravan kaupungilla projektitehtävissä työskentelevä Evilä halusi edistää kaupunkiaktivismia ja saada hyötykäyttöön kaupungin omistamia tyhjillään olevia rakennuksia. Ajatuksena oli kestävään elämäntapaan siirtyminen, mikä on mahdollista, kun ihmiset yhdessä muuttavat tapojaan toimia, ajatella ja elää. Jalotus ry, kiertotalouskeskus ja kestävän elämän yhteisö perustettiin seuraavana vuonna.

Evilällä oli kierroksella mukanaan ”tulevaisuuspömpeli”, joka omalla vuorollaan kertoi Jalotuksen toiminnasta vuonna 2030 eli silloin, kun Jalotuksen nyt uraauurtava toiminta on jo ihan arkipäivää meille kaikille. Toiminta-ajatuksena on opettaa kestävän elämän taitoja ja kestävää kuluttamista. Kiertotalouden kokeilualueena ja oppimisympäristönä se koordinoi ja tuottaa uusia paremman arjen kiertotaloustekoja. Koululaisryhmät ja ohikulkevat ulkoilijat hyötyvät alueen opastauluista ja puhelimella luettavista QR-koodeista, joiden takaa löytyy lisää tietoa eri aiheista.

Toimintaympäristö

Yhteisön toimintaympäristö on kiinnostava: Keravan kartano on ollut olemassa jo 1600-luvulta asti ja sen rakennukset ovat olleet vuosien mittaan monenlaisessa käytössä. Esimerkiksi 1980-luvulla navetta on toiminut Keravan kaupungin varikkona, ja kaupunki käyttää tällä hetkellä edelleen kartanon päärakennusta. Koko kartanon alueelta on vuokrattu tiloja mm. hieroja- ja vyöhyketerapeuttiyrittäjälle, puusepille, ikkunaentisöijälle sekä fillariverstaalle. Fillariverstas kunnostaa ja myy sille lahjoitettuja pyöriä eli toteuttaa kiertotaloutta käytännössä. Piilaakso-nimisessä rakennuksessa toimii tällä hetkellä rakkohaurukasvattamo. Rakkohaurua käytetään mm. merien liikaravinteiden poistajana sekä lannoitteena. Jalotukselta on lähtöisin myös tavaroita uudistava Remake-upcyclingstudio. Eko-ompelimosta alkunsa saanut toiminta on nyt siinä pisteessä, että upcycling-koulutusta on tarjolla Keudalla.

Luontoyhteys

Jalotus edistää myös luontoyhteyttä. Kartanon alueen luonto ja pihapiiri sopivat siihen sellaisenaankin jo hyvin, mutta lisäksi luontoyhteyden muodostamista ja ylläpitoa voi oppia osallistumalla cityfarmaritoimintaan ostamalla eläintenhoitovuoroja. Jalotuksella on suomenlampaita, kanoja ja kaksi kania, joita cityfarmarit hoitavat omilla vuoroillaan viikon jokaisena päivänä. Yhteisöviljelmällä cityfarmarit kasvattavat kasviksia ja vihanneksia luonnonmukaisen viljelyn menetelmin: esimerkiksi lannoitteet valmistetaan itse biohiilestä. Keväällä yhdessä päätetään, mitä kasvatetaan ja jokaiselle tulee myös parin viikon kitkemis- ja kasteluvuoro. Myös erilaiset talkoot kuuluvat yhteisöviljelmätoimintaan. Kerran viikossa satoa jaetaan yhteisöviljelijöille. Lähiaikoina viereiseltä pellolta on vapautumassa lisää tilaa myös kumppanuusviljelylle.

Yhteistyö Keravan opiston kanssa

Yhteistyössä Keravan opiston kanssa Jalotus on järjestänyt kursseja ravinteiden kierrätyksestä ja kompostoinnista sekä mehiläistenkasvatuksesta. Kurssilaiset rakensivat pesälaatikot puuverstaalla saatavilla olevasta puusta. Neljä pesää tuottivat melko vähän hunajaa, sillä viereen parhaillaan rakenteilla olevan asuntomessualueen työt selvästi häiritsivät mehiläisiä. Jalotus järjestää säännöllisesti myös biohiiletyskursseja. Biohiiltä voi käyttää maanparannusaineena ja lannoitteena, kuten cityfarmarit sitä hyödyntävät.

Ympäröivän alueen muutos

Kartanoa ympäröivä alue kokee parhaillaan muodonmuutosta, sillä sinne rakentuu vuoden 2024 Asuntomessut. Kartanon vanha alue kyllä säilyy, mutta ympärille rakennetaan kerrostaloja ja omakotiasuntoja. Messualueen teemana ovat uudet asumisen muodot, kiertotalous ja kestävä liikkuminen, joten sinällään se istuu kokonaisuuteen hyvin. Vaikka kestävän rakentamisen velvoite on tulossa voimaan vasta muutaman vuoden päästä, Jalotus on jo nyt jakanut rakentajille siitä ohjekortteja. Esimerkiksi perinteistä savirakentamista voisi hyödyntää: alueella on paljon savimaata ja siitä on jo rakennettu kartanon alueelle pizzauuni. Savea voi käyttää myös lattioiden ja seinien teossa ja sillä voi rapata seiniä ja tiivistää hirsiä.

Jalotuksen tavaralainaamotoiminta käynnistyy toden teolla, kunhan ympäröivä asuinalue valmistuu. Aluetta on tarkoitus kehittää niin, että sinne saadaan paahteelta suojaavia puita, tuotetaan energiaa itse ja hyödynnetään harmaavesiä. Läheisen Lahden moottoritien ääniä myös hillitään rakentamalla meluvalli.

Jalotuksen missio

Kierroksemme päättyi kartanon navettarakennukseen, johon on remontoitu erilaisia tiloja esim. työpajojen pitoa varten. Kuulimme vielä lyhyesti Jalotuksen mission tulevaisuudesta:

Ymmärrämme, että meillä on käytössä jo kaikki tarvittava materiaali. Hukkaa ei ole, sillä meillä ei ole siihen varaa. Raaka-aineena käytämme kierrätettyjä tavaroita ja ylijäämää. Korjaus-, huolto- ja uudelleenmuokkauspalveluiden määrä kasvaa koko ajan. Kestäviä tuotteita saa tavallisista kaupoista. Muodikkainta on, että vaatteita ja tavaroita käytetään todella pitkään. 

On tutkittu, että muutokseen tarvitaan vain 3,5 prosenttia väestöstä. Suomen 5,5 miljoonan väkiluvulla se tarkoittaisi 192 500 ihmistä. Jos Jalotuksen toiminta skaalattaisiin kiertotalouskeskuksiksi ympäri Suomea, tällaisen väkimäärän tavoittaminen olisi mahdollista jo lähitulevaisuudessa.

Elämäntavan muuttaminen kestävämmäksi vaatii meiltä jokaiselta jotain. Muutos tarvitaan nyt, joko pakotettuna tai itseohjautuvasti. Jalotuksen kaltaisia arjen kiertotalouskeskuksia ja oppimisympäristöjä tarvitaankin siihen, että me ihmiset saamme muutokseen tarvitessamme apua ja ohjausta.

Teksti: Elina Lepistö & Tuula Sjöstedt