Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Nurmijärven yhdistys

Nurmijärvi
Navigaatio päälle/pois

YLEn kysely: Luon­non­suo­je­lua­luei­den lisäämisellä on suomalaisten vankka tuki

Markku Karvonen (Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Hämeen piiri) näyttää kartasta vihreätä aluetta, josta suurinta osaa on ehdotettu suojeltavaksi. Punaiset alueet ovat jo nyt luonnonsuojelualueita. Kuva: Mårten Lampén,

Suomalaisista 80 prosenttia haluaa lisää suojelualueita. Nuoret ja naiset ovat suojelumyönteisempiä kuin miehet ja vanhemmat ikäpolvet. Asiantuntijan mukaan meidän kaikkien yhteisistä valtion metsistä pitäisi aloittaa.

Evon nykyistä retkeilyaluetta on ehdotettu kansallispuistoksi eli luonnonsuojelualueeksi.
– Evolle saa tosi hienon kansallispuiston retkeilijöitä, kävelijöitä ja luonnonsuojelua varten. Siten turvattaisiin Evon hienot luontoarvot. Täällä on komeita aarnialueita ja muita suojelualueita erillisinä saarekkeina. Kansallispuisto kokoaisi ne yhdeksi suojelluksi alueeksi, sanoo Markku Karvonen Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Hämeen piirin hallituksesta.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 80 prosenttia kannattaa suojelualueiden lisäämistä. Suomalaisista 38 prosenttia kannattaa lisäsuojelua sekä yksityisillä että valtion mailla, 42 prosenttia ensisijaisesti valtion omistamien metsien suojelua. Nuoret aikuiset ovat suojelumyönteisempiä kuin vanhemmat ikäpolvet. Samoin naiset suojelisivat luontoa hanakammin kuin miehet. Ammattiryhmistä maanviljelijät vastustavat lisäsuojelua eniten. Valtaosa heistä ei kannata suojelualueiden lisäämistä. Opiskelijat ja työttömät taas ovat innokkaimpia luonnonsuojelijoita Ylen kyselyn perusteella.

– Luonnonsuojelualueiden lisääminen on välttämätöntä luontokadon pysäyttämiseksi. Myös luonnon hyödyntämisen tapojen täytyy muuttua, erityisesti maa- ja metsätalouden, mutta myös yhdyskuntien suunnittelun, sanoo Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Leif Schulman.

Suomi on sitoutunut luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Kansainvälinen tavoite on, että suojeltua pinta-alaa maalla ja vesistöissä olisi 30 prosenttia, josta kolmannes olisi tiukan suojelun piirissä. Lisäsuojelusta on puhuttu vuosikausia, mutta silti asetettuja tavoitteita ei ole saavutettu. Schulman on sitä mieltä, että suojelu pitäisi aloittaa meidän kaikkien omistamista yhteisistä metsistä.

Valtion omistamia metsiä hallinnoi Metsähallitus. Sillä on Suomen hallituksen asettama tuottotavoite, jonka mukaan sen on tuotettava metsänhakkuilla rahaa valtion kassaan.
– Tarvitaan poliittinen päätös Metsähallituksen tuottotavoitteiden laskemisesta, että suojelu mahdollistuu, Schulman sanoo. Myös Markku Karvonen on sitä mieltä, että valtion omien metsäalueiden lisäsuojelu olisi helpoin, nopein ja järkevin tie. Hän aloittaisi ensi alkuun Evolta.
– Kun täällä on valmis valtion omistama luonnonsuojelullisesti arvokas alue, niin tämä olisi pienimmän riesan tie rakentaa ja kasvattaa eteläsuomalaista suojeltua metsäluontoa, hän sanoo.

YLEn uutiset 5.6.2022:  https://yle.fi/uutiset/3-12477282