Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Nurmijärven yhdistys

Nurmijärvi
Navigaatio päälle/pois

Suomalaisten luontosuhde – miltä se näyttää tänään?

Torstaina 9.12.2021 kuulimme loistavia uutisia: ylivoimainen enemmistö suomalaisista pitää luontoa itselleen tärkeänä. Mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Me ihmiset olemme osa luonnonkirjoa, ja meillä jokaisella on omanlaisemme luontosuhde ja käsitys siitä, mitä luonto on. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra julkaisi tänään sekä kyselyn, jossa selvitettiin, millaiselta suomalaisten luontosuhde oikeasti näyttää tämä päivänä, että muistion, joka tutkii sitä, miten ihmisten luontosuhteet ja luontokäsitykset vaikuttavat ekologisen kestävyyskriisin taustalla.

”On tärkeää, että kaikki löytävät itselleen sopivia tapoja osallistua luonnon vahvistamiseen”, sanoi Sitran johtava asiantuntija Lasse Miettinen Yle Radio Suomen päivässä.

Suomalaisilla on laaja kirjo erilaisia luontosuhteita, ei siis ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa. Sitran teettämän kyselytutkimuksen mukaan 87 prosenttia suomalaisista pitää luontoa erittäin tai melko tärkeänä omassa elämässään ja arjessaan. Me arvostamme luonnossa monia eri asioita: mielenrauhaa ja virkistystä, luonnon antimia, lähiluonnossa liikkumista. Eikä aina tarvitse edes nousta sohvalta: myös luontodokumentit ja -kuvat tuottavat samoja hyötyjä.

Luontokadon pysäyttämisessä meidän kaikkien arvoilla, asenteilla ja ajatusmalleilla on iso merkitys. Mitä paremmin me suomalaiset ymmärrämme erilaisia luontosuhteitamme, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on myös löytää laajasti hyväksyttäviä ratkaisuja luontokatoon. Tutustu Sitran kyselytutkimukseen.

Jos taas tieteellisempi ja pohdiskelevampi tarkastelu kiinnostaa, lue muistio Ihminen osana elonkirjoa.

Teksti: Tuula Sjöstedt