Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Nurmijärven yhdistys

Nurmijärvi
Navigaatio päälle/pois

Yhä täällä – Ym­pä­ris­tö­toi­mit­ta­jien näyttely Heurekassa herättelee

Kari Rissa "Yhä täällä" -näyttelyssä Heurekassa. Kuva: Tuula Sjöstedt

Ympäristötoimittajat juhlistavat 30-vuotista taivaltaan Heurekassa 17.9. avatulla näyttelyllä ”Yhä täällä”. 43 kuvaa käsittävä näyttely välittää viestinsä tehokkaasti: lajeja on yhä jäljellä, mutta meidän ihmisten tekemisistä riippuu, miten paljon niitä jatkossa näemme. Paljon on jo hävinnyt.

Haastattelin näyttelyn avajaisissa ympäristötoimittajien entistä puheenjohtajaa ja kunniajäsentä Kari Rissaa, jonka kuvia myös on mukana näyttelyssä. Hänen mukaansa ympäristötoimittajan tärkein tehtävä on herättää ihmisiä kiinnostumaan ja toimimaan – niin tekstin kuin kuvienkin avulla.

Vanhan liiton toimittajana Kari ei halua vain tuoda esiin ongelmia, vaan myös ratkaisuja: miten esimerkiksi luonnon monimuotoisuutta huomioimalla voidaan edistää myös ihmisten hyvinvointia. Sanojen pitäisi innostaa ihmisiä tekoihin.

”Hyvä kuva herättää tunteita,” Kari toteaa. ”Kuva voi myös muuttaa maailmaa.”

Maailma on muutamassa vuosikymmenessä muuttunut hurjan paljon, ja niin on Suomikin. Siinä, missä 20 vuotta sitten ympäristötoimittajia usein haukuttiin viherpiipertäjiksi, puhui pääministerimme tämän syksyn budjettiriihessä siitä, miten tärkeää on pitää ympäristön hyvinvoinnista huolta.

Näyttely antoi ajattelemisen aihetta monellakin tasolla. Suosittelen näyttelyssä käyntiä lämpimästi kaikille – erityisen paljon se antaa meille luonnon ja valokuvien ystäville. Näyttely on auki tiedekeskus Heurekassa 17.9.-24.10.2021.

Lue lisää kirjoittamastani Nurmijärven uutisten jutusta ja Verde-lehden uutisesta.

Kirjoittaja: Tuula Sjöstedt, Nurmijärven Luonto ry:n hallituksen jäsen