Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

Sau­na­vas­ta­tal­koot Käärmekallion laavulla

Talkoolaiset työn lomassa nuotiopannukahveilla vasemmalta alkaen: Tuula Hara, Kirsti Taattola, Hanna Parviainen, Arja Tiainen ja Mauri TIainen. Kuvan ottanut Jouko Holopainen.

Tämäkin on nyt koettu: Tehdä omin käsin saunavastoja pystyssä olevista rauduskoivuista. Valmiit vastat ripustetaan kuivattamista varten pimeään ulkorakennukseen. Ohessa kuvasarja talkoistamme Kirsti Taattolan koivikossa Käärmekallion laavun läheisyydessä kauniina kesäpäivänä 25.6.2024.

Nilsiän luonnonsuojeluyhdistys järjesti ensimmäiset saunavastatalkoot kokeilumielessä jatkona viime syksyn lintujen kauralyhdetalkoille. Kokemus kauralyhteistä oli mukava ja myimme lyhteet joulun alla. Silloin moni kysyi, olisiko teillä saunavastoja joulusaunaan. Siitä idea, joka nyt toteutui. Ensi jouluksi meillä on sekä saunavastoja, että lyhteitä linnuille joulumieltä tuomaan nilsiäläisiin koteihin.

Saunavasta on hyödykkeenä yksinkertainen, mutta sen tekeminen valmiiksi ja  kuivattaminen siten, että lehdet säilyvät, ei olekaan ihan helppoa. Nyt vastat on tehty ja ripustettu kuivumaan. Lopputuloksen voimme nähdä, kun joulukuussa myymme tuotteet niitä tarvitseville..

Kirsti Taattola mahdollisti talkoot. Kaadoimme muutaman rauduskoivun  Taattolan mailta vastoja varten, ja muutaman hieskoivun sitomiseen tarvittavan pannan valmistamiseen.

Talkookutsuun vastasi kuusi NLY:n jäsentä. Kuvista voi nähdä talkoisiin osallistujat. Kutsu talkoisiin lähetettiin kaikille yhdistyksen jäsenille.

Talkoot – kuten nämäkin – ovat aina mukavia. Työnteon ohessa on kiva rupatella  ja vaihtaa kuulumisia, sekä samalla oppia kädentaitoja, joita näissäkin talkoissa kovasti tarvittiin. Toinen toistamme opastaen vastantekotaidot kohenivat jokaisen mukana olleen kohdalla.

Kuvat ovat Kirsti Taattolan ottamia.

Kiitos kaikille onnistuneisiin ja mukaviin talkoisiin osallistuneille.

Vitaksia niputtamassa vastoiksi Jouko, Arja, Hanna ja Tuula.
Vitaskimppua vastaksi sitomassa Hanna, Jouko ja Mauri.
Valmis vasta hieskoivusta pyöritetyllä pannalla  sidottuna. Arja ja Mauri iloitsevat lopputuloksesta.
Talkoiden lopussa valmiita saunavastoja oli  30. Suurin osa koivuvitaksella punottuna, muutama myös pellavanarulla sidottuna.
Vastat kuivatetaan Kirsti Taattolan ”kuivaamossa”. Vastat on ripustettu riippumaan orrelle, jossa ne pimeässä hiljalleen kuivuvat. Myöhemmin ne pussitetaan myytäviksi.