Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

Talkoilemassa Valtimon Omavaraopistolla

Viime kesän retkemme Valtimon Omavaraopistolle sai jatkoa 1.2.2024, kun neljä NLY:n jäsentä päättivät tehdä uudelleen retken Omavaraopistolle talkoiden merkeissä. Talkoisiin osallistuivat Hanna Parviainen, Sami Rissanen, Soili Kuusela ja Mauri Tiainen.

Lähdimme matkaan auringon nousun aikaan klo 830 ja palasimme talkoista iltapäivällä klo 18 pimeän jo koitettua. Päivä oli työn täyteinen. Hanna osallistui ompelupuuhiin tuvassa ja me muut polttopuun tekoon pihamaalla puuliiterin edustalla.

Sää oli sateinen. Räntää tuli pitkin päivää ja tuuli kävi navakkana.

Omavaraopistolla opiskellaan yksinkertaisen elämän taitoja ja totutellaan omavaraistalouteen ja luontoa säästävään elämäntapaan. Se näkyi vierailumme aikana monessa toiminnassa. Opiskelijoiden lisäksi päivän ohjelmaa oli toteuttamassa useita muitakin talkoolaisia eri puolelta Suomea aina Helsinkiä myöten.

Ruoka oli kasvisruokaa ja valmistettu etupäässä omalla maalla kasvaneista hyötykasveista ja metsän antimista.

Polttopuiden tekemiseen käytimme vain lihasvoimaa eli pokasahaa ja kirvestä. Periaatteena on välttää konevoimaa. Kaikki rakennuksen lämpiävät puulla. Polttopuu kerätään omista metsistä.

Päivän aikana meille talkoolaisille kävi selväksi, miten elämä Omavaraopistolla sujuu. Kaikki osallistuvat arkisiin töihin ja aamulla sovitaan yhdessä kunkin työkohde ja tavoite sille päivälle. Talkoolaisten tehtävä on olla mukana päivän askareissa ja omalta osaltaan  auttaa sen päivän tavoitteiden saavuttamisessa. Samalla talkoolaiset oppivat talon tapoihin ja antavat läsnäolollaan vaihtelua opiston arkeen ja innostusta työskentelyyn.

Koivuhalkojen teossa ja työn touhussa Soili Kuusela sahan kanssa ja Sami Rissanen kirveen kanssa.
Halot halkeavat Samin ja Maurin kirveiden heiluessa.
Talkoiden tulosta. Ylin rivi pinossa valmista polttopuuta sahattuna ja halkaistuina halkoina ja toisessa kuvassa alkava uusi pino. Tämän verran saimme tehtyä polttopuuta yhden talkoopäivän aikana.

Päivästä jäi hyvä mieli. Paikalla oli yksinkertaiseen elämäntapaan myönteisesti suhtautuvia nuoria eri puolelta Suomea ja heidän kanssaan oli ilo keskustella elämäntapaan liittyvistä kysymyksistä. Lähtiessämme kotimatkalle toivotimme opistoväelle hyvää talven jatkoa ja innokasta opiskelua ja käytännön elämäntaitojen oppimista. Kovasti meitä kutsuttiin ensi kesänä uusintavierailulle. Halaten läksimme kotimatkalle.