Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

Kauralyhteiden talkoot 11.9 Alaniityn kaurapellolla.

Lyhteitä sitomassa etualalla Arja ja Kirsti, taka-alalla Jouko leikkaamssa sirpillä kauraa.

Iltapäivä on kaikessa erikoisuudessaan mieleenpainuva. Todellakin kauran korret katkeilivat, sirpit tekivät tehtävänsä, puhe soljui somasti ja lyhteet syntyivät, kun pellavanaru kietoutui korsien ympärille sitojien näppärien käsien myötä. Ilta-aurinko paistoi lempeästi ja lämpimästi tehden illasta ainutkertaista.  Meitä oli viisi innostunutta talkoolaista: Ari Ruuskasen  lisäksi, jonka kaurapellolla talkoot järjestettiin, Kirsti Taattola, Jouko Holopainen, Arja Tiainen ja Mauri Tiainen.

Aluksi Ari näytti, miten sirpillä työskennellään, miten terä kauraa katkaisee ja miten korret kootaan kämmenen sisään yhteen. Jouko ja Mauri innostuivat tekemään samaa. perässä ja niinpä työ pääsi hyvään alkuun. Pellon pientareella Kirsi ja Arja aloittivat lyhteiden sitomisen. Kirstllä oli oma jakkara mukanaan ja siinä istuen Kirsti taidokkaasti pellavanarulla sitomistyötä suoritti. Arja teki samoin, mutta samalla kävi hakemassa kaurapellosta leikkaajien leikkaamaa kauraa.

Parin tunnin kuluttua oli eväshetki.Tarjolla piirakoita ja kotitekoista raparperi-mansikkamehua. Pikainen lasku kertoi, että sataan lyhteeseen ei enää olisi kovin suuri urakka, joten päätimme vielä jatkaa työtä saavuttaaksemme tavoitteen.

Alle tunnin työ tuotti tavoitteen leppeän auringonpaisteen helliessä talkoolaisia. Lopuksi iloiset kuvat työn tuloksesta.

Kuljetimme lyhteen Joukon autolla Sami Rissasen navettaan, jossa ne saavat kaikessa rauhassa kuivua ja odottaa joulun aikaa, jolloin joulumyyjäisissä lyhteitä myymme talvilintujen iloksi ja samalla yhdistyksen taloutta tukeaksemme.

 

Arin kokeneella taidolla sirpillä kaura leikkautuu kädenkäänteessä.
Arjan taitavat kädet ompeluksissa, mutta myös lyhteiden sitomisessa.
Sirpillä leikkaajat kaurapellon pientareella, Jouko ja Mauri.
Talkoiden lomassa eväshetki sopuisasti ilta-auringon hellivässä syleilyssä.
Kolmen tunnin leppoisten talkoiden jälkeen oli hetki riemulle työn tuloksen äärellä. Iloa ilmentämässä Kirsti, Mauri ja Arja.
Työn tulos kaikessa vaikuttavuudessaan: noin 100 kauralyhdettä tulevan talven talvilintujen elämää helpottamaan.
Lyhteet on kuitenkin kuivattava homehtumisen estämiseksi ja siihen löytyi paikka Sami Rissasen vanhasta navetasta, jonne levitimme lyhteen lautojen päälle kuivumaan.

Kiitos kovasti Arille mahdollisuudesta kokea ilta sellaisena kuin sen koimme ja kiitos myös kaikille talkoissa mukana olleille.