Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

Juhlahetki Tiilikkajärven kansallispuiston kunniaksi

Maljoja juotiin ja juhlapuheita (lyhyitä) pidettiin. Oli ensimmäinen päivä (1.6) käsillä, kun Tiilikkajärven kansallispuiston laajennus oli tosiasia ja sen eteen tehty työ sai kiitoksen ja kiitollisen mielen.

Rautavaaran Metsäkartanolle oli kutsuttu joukko ihmisiä, joita yhdisti työ Tiilikkajärven kansallispuiston laajenemisen hyväksi. Paikalla oli mm. oikeusministeri (aikaisemmin ympäristöministeri) Krista Mikkonwn, Rautavaaran kunnanjohtaja Henri Ruotsalainen, Metsähallituksen luontopalveluiden johtaja Matti Vuori. Ja paljon muita iloisia ihmisiä, jotka nyt saattoivat iloita työnsä tuloksesta ja huojentunein mielin vaihtaa keskenään ajatuksia maaliin päässeen uurastuksen eri vaiheista.

Päätekijät Tiilikan laajennuksessa. Vasemmalta Jari korkalainen – Metsäkartanon toiminnanjohtaja, Krista Mikkonen – ympäristöministeri ja nyt oikeusministeri, Henri Ruotsalainen – Rautavaaran kunnanjohtaja, Matti Vuori -Metsähallituksen luontopalveluiden johtaja.

Juhlaväki sai nauttia Metsäkartanon emäntien maukkaasta lounaasta ja juoda täytekakkukahvit samalla, kun pidettyjen puheiden sanomaa sulateltiin. Puheita yhdisti tehdyn työn tuloksellisuus: vääntö kansallispuiston laajenemisesta aina Metsäkartanon pihapiiriin saakka eteni yllättävän ripeästi.

Kaikki alkoi kesällä 2020 Metsäkartano ruokasalin takkatulen ääressä maakuntaliiton kokouksessa, jossa Rautavaaran kunnanjohtaja otti asian esille. Siitä se alkoi ja kesäkuun ensimmäisenä päivänä 2023 vääntö oli valmis. Tiilikkajärven kansallispuistoon tuli liitettyä Löytynsuon-Maamonsuon alue, Pumpulikikrkon luonnonsuojelualue, Haravamäki ja Metsäkartanon pohjoispuoliset metsäalueet. Kansallispuisto yli kaksinkertaisti pinta-alansa lähes 8000 hehetaariin.

Juhlallisuudet saivat päätöksensä, kun väki siirtyi Haravamäkeen eläytymään, millaiselta uunituoreessa kansallispuiston laajennusosassa käppäily tuntuu. Ja hyvältä tuntui. Vielä aurinkokin antoi lämpöään muutoin koleaaan päivään.

Metsähallituksen luontopalveluiden  henkilökuntaa Haravapuron äärellä Haravamäessä, joka nykyisin kuuluu Tiilikan kansallispuistoon.

Onnittelumme Tiilikalle, joka nyt valmistautuu kasvavien ihmisryhmien vastaanottamiseen ja samalla läpi käy palvelurakenteen uudistamista, jotta retkeily – myös useampi päiväinen – käy mahdolliseksi.