Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

Retkellä Aholansaaren ikimetsässä 24.10

Nilsiän luonnonsuojeluyhdistys haluaa tehdä tunnetuksi Aholansaaren ikimetsää ja olla mukana kehittämässä sitä. Luonnonperintösäätiön viime keväänä hankkima 67 ha vanhaa metsää Aholansaaren pohjoisosassa on niin arvokas luontokohde, että on aivan luonnollista, että yhdistyksemme tulee lähitulevaisuudessa järjestämään retkiä kohteeseen ja tiedottamaan runsaasti kohteesta niin jäsenilleen kuin suurelle yleisölle.

 

24.10 aamulla oli ensimmäistä kertaa pakkasta Nilsiässä. Sen tunsi purevuutena kasvoilla ja kylminä käsinä kolme Kerssinrannassa venettä lähtöön valmistelevaa miestä: Harri Hölttä, Jouko Holopainen ja Mauri Tiainen. Harri (SLL:n liittohallituksen puheenjohtaja ja vuoden vaihteesta eteenpäin Luonnonperintösäätiön suojeluvastaava) oli tullut Nilsiään suunnittelemaan Aholansaaren ikimetsään luontopolkua ja mukaan retkelle olivat lyöttäytyneet Nilsiän luonnonsuojeluyhdistyksestä Jouko ja Mauri.

 

Aamupakkasessa auringoin noustessa ajoimme Joukon moottoriveneellä Aholansaareen, jonne ei enää tänä syksynä ole yleistä laivakuljetusta. Matkalla näimme joutsenia uimassa Syvärissä ja taivaalla yli sadan yksilön koskeloparvi ja vielä harvinaisuutena mustalintuparin uimassa kaislikossa. Hienoja lintuhavaintoja matkalaisille. Moottorivenematka kesti puoli tuntia Joukon toimiessa kipparina.

 

Perille saareen päästyämme läksimme välittömästi ikimetsään retkemme tarkoitusta täyttämään. Olimme varanneet mukaan merkkinauhaa, jolla alustavasti merkitsisimme luontopolun maastoon. Polku tulee alkamaan ja päättymään Jenula -nimisen aution maatalon nurkille. Hanakasti lähdimme vanhaan metsään kohti pohjoista saaren itäpuolitse. Tutkailimme vaihtoehtoja tulevalle polulle tavoitteena löytää mielenkiintoisia luontokohteita ja kulkemiselle luontevia maaston muotoja. Ja kolmen miehen voimin polku alkoi ripeästi hahmottumaan maastoon ja piirtymään kännyköiden karttasovellukseen.

Retkeilyn lomassa  istahdimme saaren pohjoispäähän Hakolahdemn rantaan evästelemään. Lämmin juoma termarissa eväsleipien kera maistui hyvältä. Rannasta löysimme myös runsaasti kanttarelleja, mikä vuodenaikaan nähden oli jo poikkeuksellista. Kanttarellit keräsimme tyhjiksi jääneisiin eväpusseihin kotiinvietäviksi.

 

Polusta tulee lenkkimäinen noin 2 km mittainen metsäluontopolku. Rakenteita polun varteen tulee hyvin vähän. Polku noudattelee maaston muotoja ja opastaulut on tarkoitus pitää vähäeleisinä. Taulujen rinnalle on suunnitteilla kännykkäavusteinen enemmän tietoa sisältävä rastitus, jolloin rastien sisältöä on helppo muokata ja tarvittaessa reagoida ympäristössä tapahtuviin muutosksiin.

 

Kyse on tiukasti suojelusta ikimetsästä, jossa luonnon rauha, eliölajiston monimuotoisuus, vanhat metsän kookkaat puuyksilöt ja luonnon esteettisyys puhuttelevat polulla kulkijaa. Polun olisi tarkoitus olla valmis jo ensi kesänä Aholansaaren kävijöitä palvelemaan.

 

Kuvasatoa 24.10 retkeltä:

Tiheä kuusimetsä ja naavaiset oksat. Kuvassa Harri Hölttä tekemässä muistiinpanoja.
Suurikokoinen kuusi ja mänty yhteenkasvaneina ja edessä vielä konkeloon jäänyt iso kuusi. Luonnon leikittelyä mahtavuudella.
Kenties Aholansaareen suurin kuusi, josta syliotetta koettelee Mauri Tiainen, vaan vähäiseksi jää.