Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

Sie­ni­näyt­te­lym­me Nilsiän Taiteiden Juhlassa 26.8

Se oli menestys. Sieninäyttelymme -vaikka vaatimaton lajimäärältään – veti ihmisiä puoleensa. Parin näyttelytunnin aikana näyttelyteltan ympärillä kävi useita kymmeniä ihmisiä kyselemässä sienistä, kertomassa omista sieniretkistään ja tutustumalla itselleen vieraisiin sienilajeihin. Juuri sitä on sieninäyttely parhaimmillaan. Me näyttelyn rakentajat – Soili Kuusela, Jouko Holopainen ja Mauri Tiainen – olimme kaiken aikaa työllistettyjä ihmisten kysymyksillä ja omilla neuvoillamme. Hienoa vuorovaikutusta ja valistustyötä.

Näyttelymme kiinnosti erityisesti naisia, jotka lienevät ahkerampia sienestäjiä kuin miehet ja haluavat siten tietää enemmän sienistä. Soili Kuusela (selin) neuvojaan ja vinkkejään jakamassa.

Sää suosi vallan mainiosti koko Taitenden Juhlaa, vaikka tapahtuma muistuttikin enemmän vilkasta toritapahtumaa. Mutta väliäkös sillä, jos ihmiset viihtyivät ja olivat iloisia. Aurinko lämmitti ja loi kesäisen tunnelman jopa niin, että ilman teltan suojaa torilla olisi ollut tukalat oltavat. Saman teltan alla omine pöytineen olivat Nilsiän Martat.

Näyttelyn lisäksi jaoimme ilmaismateriaalia mm. tuorettta jäsenlehteämme Luonnonsuojelijaa ja sitten erikoisuutena siemenpusseja, joiden sisällä oli kuivattuja ketokasvien siemeniä. Siemenet olivat kerätty Tiilikanaution niityltä ja Noron sorakuopan paahdeympäristöstä. Pussin hinta oli 5 € ja pussit menivät hyvin kauppaansa. Neuvoimme ihmisiä perustamaan oman paahdekasvien niityn kotipihalleen tai kesämökilleen pölyttäjien iloksi ja lajimonimuotoisuutta lisäämään.

Mutta myös miehiä kävi sieninäyttelyymme tutustumassa. Kuvan oikeassa laidassa on uusi yhdistyksemme ständy, joka koollaan ja liiton norppatunnuksella herrätti huomiota ja kertoi jokaiselle ohikulkijalle, keitä me olemme.

Näyttely oli lajilukumäärältään vaatimaton aikaisempiin näyttelyihimme verrattuna: yhteensä noin 40 sienilajia ja useat sienet vielä huonokuntoisia. Tosiasia nimittäin on, että tällä hetkelle metsistä löytää huonosti sieniä pitkän poutakauden jälkeen, vaikka tällä viikolla vettä onkin tullut runsaasti. Viikon parin kuluttua tilanne on varmasti jälleen parempi. Yksi yhteinen ilonaihe meillä kaikilla kuitenkin oli. Kanttarelleja on juuri nyt paljon ja jokainen, joka jaksaa metsään lähteä, niitä kyllä löytää. ”Mennään kanttarelliin” kuten sanotaan ”mennään mustikkaan”.

Yleisöltä tuli myös useita kertoja toive sieniretken järjestämisestä. Alustavasti me näyttelyn pystyttäjät jo päätimme, että hyvän sienisyksyn sattuessa sellainen myös järjestetään. Mutta ei tämäkään kesä ja tuota pikaa alkava syksy ole sienten kannalta ohi mennyttä. Yksi näyttelyvieras jo totesi löytäneensä suppilovahveroita ja saadut sateet taatustoi takaavat sen, että suppilovahverokausi on vasta alkamassa ja toista tattisatoakin kovasti odottelemme.

Että syyskuussa vain iloisin mielin sienimetsään elintarvikkeiden kohonneita hintoja kompensoimaan ja mieltä ilahduttamaan.