Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

Tiilikan sateiset niitto- ja ha­ra­voin­ti­tal­koot

Kolmen päivän talkoot kolmen päivän sateessa. Jos vertaa kuivaa heinää sateen läpikastelemaan heinään, kyse on samasta erosta kuin loisi pakkaslunta ja suojasäälunta kolalla kasaan. Meitä oli seitsemän talkoolaista (Sami, Jouko, Ari, Raimo, Annukka, Soili ja Mauri). Jokaisen työpanos oli välttämätön talkoiden loppuun saattamiseen. Suurkiitos kaikille uurastuksestanne ja vastuunkannostanne. Me selvisimme urakasta tälläkin kertaa, vaikka kyseessä oli ehdottomasti raskaimmat talkoot toisaalta sateen vuoksi ja toisaalta työmäärän kasvun vuoksi, sillä tällä kertaa heinän niiton, haravoinnin ja heinän metsään viennin lisäksi tehtäviin kuului rantametsän vesakon poisto Tiilikkajärven ja Tiilikanauton välistä.

Sateessa märkää heinää etualalla kaatamassa Jouko Holopainen ja taustalla Sami Rissanen.

 

Meillä oli käytössä neljä raivaussahaa siimaleikkureineen, jotka kuljetimme kahdella veneellä parin kilometrin matkan Sammakkotammelta Tiilikanautiolla. Sahojen kantaminen perille ja takaisin ei olisi ollut mahdollista ilman venekyytiä. Tänä vuonna Metsähallitus oli varannut käyttöömme myös lautasruohonleikkurin, mikä oli hyvä apu märän heinän leikkaamisessa. Kaadetun heinän haravoimme kasoihin, jotka hangoilla nostelimme pressun päälle ja vedimme maata pitkin metsän reunaan. Kaikki työvaiheet olivat märän heinän raskauttamia.

Tiilikanaution Olli Tiaisen savupirtti, jonka penkeille Sami Rissanen on istahtanut lepäilemään niittotyön lomassa. Pirttiä käytimme tukikohtana, jossa evästelimme ja pidimme sadetta.

 

Perjantai ja lauantai satoi lähes kaiken aikaa. Käytimme tukikohtana vanhaa Olli Tiaisen pirttiä, jossa lepäilimme, pidimme sadetta ja keitimme kahvia trangialla. Rannassa nuottiolla piipahdimme pari kertaa sateen lomassa makkarat paistamassa. Yhdistyksen hankkimia karjalanpiirakoita, joita oli laatikollinen, söimme urakalla. Samin paistamia kalakukkoja myös maistelimme hyvällä ruokahalulla.

Taustalla Tiilikkajärvi ja etualalla Tiilikanautio, jonka välisen metsän Ari Ruuskanen raivasi puhtaaksi ja palautti kauniin rantamaiseman. Rinteessä haravoituja heinäkasoja, jotka myöhemmin kuljetettiin pois niityltä metsänreunaan pressun avulla.
Tiilikanaution märkää heinää kassapäin metsän reunaan kasattuna.

 

Raskaan talkoopäivän jälkeen saunan löylyt Uiton kämpällä kilometrin päässä olivat rentouttava kokemus. Saunan lomassa pulahtaminen Kankaisenjokeen oli elämys. Vain yöpyjät pääsivät nauttimaan tästä kokemuksesta.

Väsymätön työn uurastaja Ari Ruuskanen kahden pitkän työpäivän jälkeen lähdössä kotiin reippain mielin kuin uupumusta ei olisi lainkaan.

 

Kun talkoot vihdoin sunnuntaina noin klo 16 saatiin päätökseen, suostui aurinkokin näyttäytymään. Vaikka olimme uupuneita ja sateen kastelemia, mieli teki mennä vielä katsomaan, olisiko lähisoilla lakkoja. Vaiva kannatti. Iloksemme aivan Tiilikanaution pisteaidan takaa löytyi kypsiä, isoja, maukkaita lakkoja. Voimat vain olivat niin vähissä, että hyväkin apaja piti jättää taakseen.

 

Talkoot on omanlaisensa tapa kohdata elämää ja tehdä työtä yhteisen tavoitteen eteen, antaa työlle merkitystä osana laajempaa taustaa, kohdata samassa henkisessä tilassa olevia talkoolaisia, jakaa heidän kanssaan ajatuksia ja tuntemuksia ja vielä yhdistää itsensä talkoopaikan luomaan hetkitunnelmaan. Ja osata nauttia tästä kokonaisuudesta. Jos osaa, silloin on helppo osallistua talkoisiin ja altistaa itsensä odottamattomille kokemuksille.