Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

LIN­NUN­PÖNT­TÖ­TAL­KOOT KÄYNNISTYIVÄT!

Tänään ma 14.3 käynnistyi jokakeväiset pönttötalkoomme. Tänä keväänä tarkoitus on tehdä tavanomaisia lautapönttöjä, mutta myös sorvipönttöjä. Siihen liittyen olimme Rissasten metsässä ja Sami Rissanen kaatoi kaksi kuusen tähtikuoriaisen vaivaamaa kuusta. Oheinen kuva kertoo kaadettujen kuusten karsimis- ja katkomisvaiheesta.

Sami Rissanen pätkimässä kahta kaatamaansa kuusta linnunpönttöjen aihioiksi. Tyveltä tulee pönttöjä pöllöille ja telkälle, ylempää runkoa varpuslinnuille.

Ahkiolla vedimme pöllit tien varteen, jossa tapahtui lopullinen pätkiminen. Alla olevasta kuvasta käy ilmi lopputulos..  Pätkimisen jälkeen kertyi pönttöaihioita sekä pikkulinnuille että pöllöille ja telkälle noin 50.

Kahdesta kuusen rungosta tuli noin 50 pöntön aihiota, jotka nyt odottavat kuljetusta pönttöjen sorvaamispaikalle. Sorvin lainaamme Metsästäjäliiton Pohjois-Savon piiriltä.

Jatkoimme talkoita ti 22.3 Ari Ruuskasen pihamaalla, jossa sahasimme lautapönttöjen osia määrämittaan. Yhteensä pikkulinnun pönttöjen aihioita syntyi 24 kappaletta ja isoja pönttöaihioita telkälle /pöllöille 7 kappaletta. Samoin siirsimme kaikki sorvipönttöpökkelöt perjantain talkoita varten Halunaan.

Näistä laudoista syntyy lautapönttöjä sekä pikkulinnuille että isoille linnuille. Kuvassa Ari Ruuskanen ja Raimo Lipponen pähkäilemässä, mistä aloittaisivat. Kuva on vuoden 2021 pönttötalkoista Ari pihalla.

Torstaina 24.3 noudamme pönttösorvin Rautavaaralta Pekka Julkusen varastorakennuksesta. Sorvin omistaa Pohjois-Savon Metsästäjäliitto.

 

Pönttöjen varsinainen rakentaminen alkaa  pe 25.3 Sakari Pentikäisen pihamaalla Halunassa. Ruuvaamme sähköporien avulla lautapönttöjen osat yhteen ja kairaamme poralla lentoaukon etuseinään. Samoin sormaamme pönttösorvilla pöllit ontoiksi, kairaamme lentoaukon ja  kiinnitämme pohjan ja katon.

Tässä kuvia rakentamisesta. Paikalla perjantain talkoissa oli  Sakari Pentikäinen, Ari Ruuskanen, Jouko Holopainen, Raimo Lipponen ja Mauri Tiainen. Ahersimme pönttöjen kimpussa aamu yhdeksästä iltapäivään kello 16:een.

Pönttösorvilla poistetaan puupölkyn sisäosa, josta muotoutuu pönttölintujen koti. Tässä sorvi tehtäväänsä täyttämässä. Työn touhussa Ari Ruuskanen ja Jouko Holopainen.
Sorvilla syntyneitä onttoja koivupökkelöitä odottamassa jatkotyösttämistään valmiikis pöntöiksi Sakari Pentikäisen verstaalla.
Lautapönttöjä vastavalmistuneina odottamassa ostajaansa ja metsään vientiä. Pieniä pönttöjä valmistui yhteensä 24 kappaletta.

Telkänpöntöt, pöllönpöntöt ja sorvipönttöjen työstäminen valmiiksi jäi seuraavaan kertaan. Työtä siis riittää vielä yllin kyllin.

Seuraava kerta toteutui to 31.3. Talkooväki oli supistunut kolmeen talkoolaiseen, mutta ripeä työskentely, selkeä työkuva ja maukas talkoopaikan ruokatarjoilu tuottivat hyvän tuloksen. Saimme valmiiksi 24 pikkulinnuille tarkoitettua lautapönttöä, kuusi telkänpönttöä ja kuusi kuusipökkelöistä sorvipönttöä, jotka sopivat kodiksi  varpuspöllölle, leppälinnulle, käepiialle ja myös liito-oravalle.

Pönttötalkoiden valmiita tuotoksia talkoopäivältä 31.3. Kuvan vasemmassa laidassa olevat sorvipöntöt ovat erinomaisia koteja myös liito-oravalle tiiviin ja jykevän rakenteensa vuoksi.

Talkoot jatkuvat  lähiaikoina. Parikymmentä suurikokoista sorvattua pönttöä pöllöille ja telkälle odottaa viimeistelyä. Talkopäivä pidetään samalla paikalla Sakari Pentikäisen verstaalla Halunassa.

Seitsemännet ja viimeiset talkoot pidettiin pe 7.4, jolloin loputkin pöntöt saivat lentoaukon, katon ja pohjan ja vielä ripustukoukut sivuilleen ja kiinnitysnarun koukkuihin.

Seitsemännet talkookerran pönttöjä puukiipijälle, tervapääskylle, harmaasiepolle ja tuulihaukalle.

Pönttöjä valmistui yhteensä noin sata, joista lautapönttöjä kolmisenkymmentä ja sorvipönttöjä noin 70.

Täysin valmiita eri kokoisia ja eri näköisiä pönttöjä kaikille pönttölinnuillemme odottamassa luontoon pääsyä tehtäväänsä suorittamaan.
28.4 Rautavaaran Metsäkartano sai tilaamansa 60 pönttöä. Pöntöt Metsäkartanolle veivät Jouko Holopainene. ja Mauri Tiainen. Kuvassa pöntöt odottamassa maastoon vientiä Kartanon autotallissa.

13.5 kävimme viemässä 15 pönttöä Louhosareenalle. Ripustimme pönttöjä Louhosareenan juhlakentän puihin ja Louhosken ympäri kiertävän polun varrelle.

Sami Rissanen ripustamassa Louhosareenan lähimetsään isoa, sorvattua uuttukyyhkylle (ja telkälle) tarkoitettua pönttöä. Nimilaput pöntön etuseinässä opasteena Louhosareenan vieraille.
Rautavaaran Metsäkartano vietti 40-vuotissyntymäpäiviään 22.5. Merkkipäivänä oli Metsäkartanon kahvion seinille ripustettu pönttönäyttely NLY:n rakentamista pöntöistä. Pönttöjen viereen oli asetettu nimilappu kertomaan todennäköisestä pesijästä.

Mutta vielä pönttöjä riittää sinullekin, joka haluat tarjota uutta kotia kevään paikka- ja muuttolinnuille.

TERVETULOA PÖNTTÖOSTOKSILLE! Tarkempaa tietoa pönttöostoksista löydät klikkaamalla tästä.