Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

Pihabongauksen tulokset Nilsiässä 2022

Nilsiän luonnonsuojeluyhdistys oli mukana tänäkin vuonna valtakunnallisessa PihaBongaus 2022 -tapahtumassa. Omat tuloksensa yhdistyksen paikalliseen seurantaan 8.2  mennessä on lähettänyt viisi jäsentämme. Havaintopaikoista  2 on kirkonkylästä, kaksi Valkeiskylän suunnalta ja yksi Ylä-Hipan suunnalta. Kaikkiaan yhden tunnin aikana omalta pihamaaltaan havaitsijat bongasivat yhteensä 15 lajia kuten vuosi takaperin. Lintuyksilöitä havaittiin yhteensä 117, kun vuosi sitten yksilömäärä nousi 186. Kenties merkittävin syy yksilömäärän laskuun oli huono säätila molempina havaintopäivinä. Oli tuulista ja lunta satoi paljon.

Yleisin laji tänä talvena on talitiainen (30 yksilöä), kun vuosi sitten paikkaa piti keltasirkku yhden ison parvihavainnon ansiosta . Seuraavina tänä talvena tulevat viherpeippo ja punatulkku, kun vuosi takaperin toista sijaa piti pikkuvarpunen ja vasta kolmantena tuli talitiainen.

Tarkasteltaessa pihojen lukumäärää, joilta kutakin lajia on havaittu, on talitiainen tänäkin vuonna yleisin laji aivan samoin kuin vuosi sitten. Talitiainen esiintyy kaikilla viidellä havaintopaikalla eri puolilla Nilsiää. Tämä antaa syvän syyn olettaa, että talitiainen on paikkakunnan yleisin talvilintu. Jos havaintoja olisi tekemässä suurempi joukko jäseniämme, väittämän todenperäisyys varmentuisi. Toivotaan vuoden kuluttua suurempaa osallistujamäärää ja palataan silloin asiaan. Mukana olevat taulukot selventävät havaintotuloksia. Vilkaisepa niitä.

Kiitos kaikille mukanaolijoille.