Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

Metsäretken kuulumisia lauantailta 25.9

Sadetta riitti koko päiväksi. Rohkeita luonnossa liikkujia  ja yksityismetsien suojelusta kiinnostuneita sateisuus ei lainkaan haitannut.

Retki suuntautui kahdelle Metso-suojelukohteelle, joista toinen sijaitsee Reittiön Ruokoskylässä ja toinen Rahasmäen Pieni-Kaatiolammen rannalla. Metso suojeluhjelmaan voit tutustua klikkaamalla TÄSTÄ.

Retken oppaana toimi Raimo Lipponen, joka oli viime vuoden marraskuussa tehnyt sopimukset Metsäkeskusken kanssa ko. kohteiden rauhoittamisesta. Sopimuksen mukaan kohteet ovat rauhoitettuja 10 vuoden ajan kaikilta metsätalouden toimenpiteiltä.

Metso-ohjelma mahdollistaa yksityismetsien rauhoittamisen määräajaksi (10 vuota) tai pysyvästi. Metsänomistaja saa rauhoituskohteen metsänkasvun arvion mukaisen rahallisen korvauksen määräaikaisessa rauhoituksessa tai  koko puuston arvon mukaisen rahallisen korvauksen pysyvässä rauhoituksessa.

Rauhoitus perustuu aina tiettyihin kriteereihin, jotka kohteen pitää täyttää päästäkseen rauhoituksen piiriin. Ensimmäisessä kohteessa painottui runsas lahopuun määrä sekä maapuina että pystyssä olevina pökkelöinä, konkeloina  ja keloina. Toisessa kohteessa kriteereinä toimivat runsas vanhojen puiden määrä, kohteessa sijaitseva lähde ja kohteen rajautuminen luonnonkauniiseen lampeen.

Raimo Lipposen Pieni-Kaatiolammen rannalla sijaitseva vanhan metsän suojelukohde.

Retken päätteeksi keitimme nuotiopannukahvit ja paistoimme makkaraa. Keskustelimme saamistamme kokemuksista ja vaikutelmista. Retkeläiset olivat hyvin tyytyväisiä kokemaansa ja tyytyväisiä myös Metso-suojeluohjelmaan, joka tarjoaa mahdollisuuden arvokkaiden yksityismetsien rauhoittamiselle.

Metsäretkelle osallistuvia retkeläisiä nuotiokahvitulilla sateisessa säässä. Raimo Lipponen vasemmalla kertomassa suojelukohteistaan.