Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

Tiilikanaution niitto- ja ha­ra­voin­ti­tal­koot Tiilikalla on pidettty

Kolmantena kesänä peräkkäin talkoot Tiilikan kansallispuiston Tiilikanautiolla on saatu menestyksekkäästi päätökseen. Mukana talkoissa oli kuusi ahertajaa: Raimo, Annukka, Ari, Soili, Sami ja Mauri. Osa päivän ajan (31.7), osa puolentoista ja pari koko talkooajan lauantaista maanantaihin.

Päiville oli luvattu runsaasti sadekuuroja, mutta toisin kävi. Vain kerran sunnuntai iltana työ piti keskeyttää ja siirtyä pirtin suojaan sadetta pitämään. Muutoin aurinko paistoi tai pilvipouta vallitsi, mikä inhimillisti työskentelyolosuhteita.

Käytössämme oli neljä raivaussahaa, jotka siirtyivät veneellä mukavasti talkoopaikalle. Luonnonrauha rikkoutui, kun sahat ulvoivat ja varmasti retkeilijät myös ihmettelivät meteliä. Moni kävi paikan päällä kyselemässä, mistä on kyse ja juttua riitti. Silmiinpistävän paljon koiraihmisiä liikkeellä. Ja olihan meilläkin Samin Piko-koira ilonamme.

Talkoopäivät olivat pitkiä, lauantaina aina ilta yhdeksään ja sunnuntaina Samin ja Maurin jäädessä kahdestaan ilta kahdeksaan. Mutta molempina päivinä työn kuormittavuus suli Uiton kämpän rantasaunan lämpöön.

Lauantaina paikan päällä kävi työn edistymistä katsomassa myös työnantajamme, Marko Haapalehto Metsähallituksesta. Eikä Markolla ollut mitään huomauttamista työmme jäljestä.

Taukoja pidettiin sopivin välein ja Arjan tekemä kotikalja maistui janoon. Ruokailemassa kävimme Koirakiven nuotiopaikalla Tiilikkajärven rannassa. Uiminen myös maistui. Matalan vedenpinnan vuoksi rantaviiva oli loitontunut metrikaupalla alemmaksi ja hietikot olivat huomattavasti kasvaneet.

Ohessa muutamia kuvia kertomaan tunnelmista talkoiden aikana. Vaikka talkoisiin lähtö saattaa tuntua joskus tukalalta, on aivan varmaa, että koetuista päivistä ja hetkistä muodostui lämminhenkiset kohtaamiset niin luonnon parissa  kuin mukana olleiden talkoolaisten kanssa. Vielä kerran lämmin kiitos kaikille mukana olleille!

Talkoot alussa, sahat veneessä ja soutu Tiilikanautiolle alkamassa, vedenpinta hyvin alhaalla. Soutamassa Ari ja perää pitämässä Raimo.
Raimon tuloksekasta työskentelyä heleässä auringonpaisteessa la 31.7.
Talkoissa mukana myös Annukka, joka haravoi heinää kasaan Soilin kanssa sitä mukaan kuin sitä raivaussahoilla kaatui.
Ammattimetsuri Arilla raivaussahan käyttö on kevyttä kuin perhosen lento ja heinää kaatuu.
Työpäivä (la 31.7) tehty ja illansuussa on aika lähteä kotimatkalle. Veneessä myös Soili, joka lähti mukaan soutaakseen veneen takaisin ja jatkaakseen talkoita vielä seuraavana päivänä.
Talkootyö loppusuoralla, heinä niitetty, kasaan haravoitu ja suurin osa heinäkasoista jo kuljetettu metsään. Ilta jo hämärtyy, mutta Sami metsän reunassa edelleen työn touhussa viimeisiä niityn alueita haravoimassa.