Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

Jalohaikara havaittu 9.5 Nilsiän Levälahdessa

Näin se luonto muuttuu! Ei kummonenkaan päivä toukokuun lumisateiden jälkeen (paitsi äitienpäivä), mutta mieleenpainuva lintuhavaintojen puolesta. Samalla reissulla kolme kovaa bongausta: jalohaikara, alli ja härkälintu.

Paikka aivan Nilsiän keskustan tuntumassa Haapaniemen Levälahti. Menin vaimoni ja tyttäreni kanssa Levälahteen ja oikaisimme Pohjukkatieltä lahden länsirannalle. Iltapäivisin sieltä on hyvä myötävalaistuksessa tarkkailla lintuja ruovikon keskellä ja reunoilla vapaassa matalassa vedessä. Mukanamme olivat sekä kiikarit että kaukoputki.

Lahdessa oli runsaasti sorsalintuja (haapanoita, taveja, sinisorsia) ja erityisen runsaasti silkkiuikkuja.  Samoin havaitsimme valkovikloja, liroja ja töyhtöhyyppiä ja joutsenparin.

Tovin tarkkailtuamme liikehdintää lahdella huomio kiinnittyi joutsenen kokoiseen valkeaan lintuun, mutta kaukoputki paljasti, että kyse oli aivan muusta. Havainto paljastui huolellisessa tarkastelussa jalohaikaraksi. Ja havaintoa vuorotellen kaukoputkella katsellessamme samaan näkökenttään tupsahti toinenkin harvinaisuus Nilsiässä –  alli. Sekin valkoinen, mutta poskessa musta täplä.

Täytyy sanoa, että harvinaiset lintuhavainnot teki meihin kaikkiin lumoavan säväyksen. Eikä juhlat päättyneet vielä tähänkään. Jalohaikara ruovikossa seisoessaan nappasi äkkiliikkellä litteän lahnan, jonka nielaisi kokonaisena. Lahna potki haikaran pitkässä kaulassa kuin sykkivä sydän. Tämän kaiken näimme kaukoputken avulla. Näytelmä jatkui, kun jalohaikara hyppäsi siivilleen ja pitkät koivet taakse sojottaen koukkukaulaisena lentää pyrähti läheisen koivun latvaan. Todellakin aivan latvaoksaan, johon lintu tarkkui pitkillä varpaillaan siten, että toinen jalka oli tarrautuneena aivan latvan kärkeen ja toinen jalka samaan latvaoksaan noin puoli metriä alemmaksi.

Jalohaikara äkkiseltään on kuin joutsen, mutta tarkempi määrittely paljastaa erot.

Siinä jalohaikara keikkui tuulessa ja näky oli tosi huvittava. Ilman kaukoputkea kuka tahansa olisi voinut kuvitella näkevänsä ihmeen: joutsen koivun latvassa keikkumassa.

Juhlavin mielin palasimme linturetkeltämme, mutta vielä Meijerinrannasa kaarisillan kohdalla kuulimme pahaenteisen rääkäisyn ja kaukoputken avulla vielä yksi poikkeava havainto: härkälintu. Laji muistuttaa paljon silkkiuikkua kokonsa ja värityksensä puolesta, mutta juuri tuo kuulemamme rääkäisy paljastaa linnun härkälinnuksi, joka nimenä hyvin  kuvaa linnun tuottamaa kutsuääntä.

Kannattaa linturetkeillä näin keväällä!

Mauri Tiainen

Ps.Yhdistyksen linturetki 20.5 Juankoskelle. Katso tapahtumailmoitusta etusivulla.