Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

JULKILAUSUMA UUSIUTUVASTA DIESELISTÄ

Uusutuvaa dieseliä on saatavilla
MY dieselin tankkausta Kuopion Matkuksen Nesteen jakelupisteessä

Ilmastomuutoksen torjuntaan ja oman hiilijalanjäljen pienentämiseen on jo lukuisia keinoja. Yksi merkittävä keino on siirtyä käyttämään uusiutuvia polttoainetta omassa autossaan. Dieselautoilijoille tämä on jo mahdollista.

Nilsiän luonnonsuojeluyhdistys laati asiasta julkilausuman ja kokonaisuudessaan voit lukea sen alta.

Nilsiän Luonnonsuojeluyhdistyksen julkilausuma:

Lisää uusiutuvaa dieseliä myyntiin Pohjois-Savoon

Suomi on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoite on erittäin vaativa ja siihen pääsemiseksi kaikki mahdolliset keinot on otettava käyttöön. Poliittisen ohjauksen lisäksi myös jokaisen kansalaisen valinnat ja elämäntavan muutokset nousevat yhä tärkeämpään asemaan ilmastomuutoksen torjunnassa.

 

Liikenne vastaa tällä hetkellä noin 20 % Suomen hiilipäästöistä. Keinoja liikenteen päästöjen leikkaamiseksi on useita alkaen joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen suosimisesta sähkö- tai hybridiauton hankintaan tai kaasuautoon siirtymiseen, jotka vaativat merkittäviä lisäinvestointeja.

 

Mutta dieselautoilijoille on jo olemassa helppo ja nopea keino oman hiilijalanjäljen pienentämiseen heti ja ilman investointeja: siirry käyttämään uusiutuvaa dieseliä, jolloin autosi päästöt kerralla pienenevät 90 %.  Uusiutuvan dieselin litrahinta on noin 10 senttiä kalliimpaa ensi vuoden alun veromuutoksen jälkeen.

 

Suomessa sekä Nesteen MY-dieselettä Teboilin GREEN+ uusiutuva dieseltuotetaan sataprosenttisesti uusiutuvista raaka-aineista kuten elintarviketeollisuuden ja ravintoloiden jäterasvoista ja tähteistä. Kyseessä ei ole perinteinen biodiesel, jonka käytön ongelmia TV:n Itä-Suomen alueuutisettaannoin toi esilleja jonkaongelmaksi on noussut polttoaineen vesipitoisuudesta johtuva leväkasvusto.

 

Uusiutuva diesel sisältää 0 % perinteistä biobiodieseliä. Takuunalaisista dieselautoista on kuitenkin hyvä varmistaa valmistajan lupauusiutuvan dieselin käyttöön.

 

Toiminta on uutta ja uusiutuvan dieselin jakeluverkko on vielä suppea. Kuopiosta uusiutuvaa dieseliä saa tällä hetkellä vain Matkuksesta Nesteen jakeluasemalta.

 

Nilsiän luonnonsuojeluyhdistys tekee aloitteen myyntiverkon laajentamiseksi myös Kuopion pohjoispuolelle Siilinjärven taajaman lähelle joko valtatie 5:n tai kantatie 75:n varteen. Myyntipiste sijoittuisi samalla Tahkolle tulevan päätien varteen ja näin se palvelisi Tahkon matkailun hiilijalanjäljen pienentämistä hiilineutraaliin Suomeen siirtymisessä.

 

Nopea tarttuminen kaikkiin käytettävissä oleviin ja varsin halpoihin keinoihin on varmin sijoitus tulevaisuuteen ilmaston lämpenemisen rajoittamisessa.

 

Me allekirjoittaneet olemme ajaneet uusiutuvalla dieselillä jo yli 10.000 kilometriä.

“UUSIUDU” SINÄKIN!

 

Sakari Pentikäinen ja Mauri Tiainen, Nilsiä