Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Mäntsälän yhdistys

Mäntsälä
Navigaatio päälle/pois

Vie­ras­la­ji­tal­koot 21.6.2021 klo 16.30

Komealupiini on kansallisesti haitalliseksi säädetty vieraslaji

Vaikka komealupiini (Lupinus polyphyllus) on monen mielestä kaunis ja tuoksuu hyvälle sekä tuo ehkä muistoja lapsuudesta, se on säädetty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Komealupiini vaikttaa haitallisesti moniin eläimiin. Koska se ei sovellu perhosille eikä niiden toukille ravintokasviksi, se vaikuttaa päiväperhosten määrään haitallisesti. Lupiinin siitepölyn sisältämä myrkyllinen lupaniini voi haitata kimalaisten lisäätymistä. Lisäksi komealupiini vaikuttaa haitallisesti kovakuoriaisiin, kaksisiipisiin ja muurahaisiin, sekä vähentää hyönteisten kokonaismäärää. Komealupiini vaikuttaa myös kulttuurimaisemaa heikentävästi vallatessaan alaa ketokasveilta ja vanhoilta koristekasveilta. Komealupiini sitoo juurinystyröidensä typpibakteerien avulla ilman typpeä käyttöönsä, siksi se kykenee kasvamaan niukkaravinteisessa maassa.

Komealupiinin pitkä kukinto voi olla sininen, vaaleanpunainen, valkoinen tai violetti, se voi vaihdella jopa samassa yksilössä. Komealupiini kukkii kesä-heinäkuussa, jopa syyskuulle saakka. Lehdet ovat suipot, 9-15 sormiset. Kukinnan jälkeen varsiin kehittyy ruskeat, harvakarvaiset siemenpalot, joiden haljettua siemenet sinkoutuvat metrien päähän. Siemenet säilyvät maassa itämiskykysinä vuosia. Komealupiini lisääntyy pääasiassa siemenistä, myös kasvullinen lisääntyminen on mahdollista. Torjuntatyö vaatii kärsivällisyyttä ja kestää vuosia, mutta se kannattaa.

Miten voit torjua komealupiinia? Tule kuulemaan lisää komealupiinista ja sen torjunnasta sekä osallistumaan torjuntatalkoisiin maanantaina 21.6. klo 16.30 NCC-Kiuru alueelle. Osoite on Metsätie 80, Mäntsälä. Huom! Poikkeava kellonaika eli klo 16.30!

Tarjolla kahvia, teetä, mehua ja pullaa!

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja vieraslajeista www.vieraslajit.fi