Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri Laukaan yhdistys

Laukaa
Navigaatio päälle/pois

Keväisestä lähiluonnosta voi nauttia maa­il­man­ti­lan­tees­ta riippumatta

Tänä keväänä ovat silmiä häikäisseet valkoiset hanget ja bensan hinta. Keikkuen tullut kevät on saanut reippaan sykäyksen eteenpäin auringon sulattaessa vauhdilla lumikinoksia. Ensimmäisiin sulanmaan laikkuihin krookukset ovat olleet heti valmiina avaamaan kukkiaan. Hyvä niin, sillä myös ensimmäiset kukinnoissa kävijät, nokkosperhoset ovat lähteneet liikkeelle.

Nokkosperhonen krookuksen kukassa. Valokuva Sirkka Heinimaa

Pajun oksat, luontaiset ja koristellut versiot, saavat taas koristella kotejamme kevään merkiksi. Kaikki tuntevat pajunkissan, mutta tunnetko haavankissan? Kevät aurinko on saanut myös haavan kukinnon peitinsuomut avautumaan ja paljastamaan kukintoa suojaavan harmahtavan karvan.

Haavan kukintoja. Valokuva Sirkka Heinimaa

Tiaiset ovat jo pitkään intoilleet keväästä. Niille kun riittää laulun aiheeksi pitenevä päivä. Harakoilla ja variksilla kevätinto on ehtinyt jo pesän rakennusvaiheeseen. Kun taas mustarastas alkaa vasta virittelemään korvia hivelevää iltalauluansa.

Uutisten masentaessa mieltä, kevään valon ja lämmön herättämä luonto tuo meille lohtua ja toivoa. Elämän voima luonnossa on valtava ja ihmisestä riippumaton. Tuo luonnon elämän voima, kauneus ja rauha hoivaa meitä ihmisiä, kun annamme monimuotoisen luonnon kukoistaa lähellämme.

Kevään etenemisen myötä kasvaa myös into lähteä retkelle. Korona-aikana löysimme retkeilykohteiksi kauniit kansallispuistomme. Valitettavasti niihin on yleensä useamman kymmenen tai sadan kilometrin matka. Yli 2 € bensan litrahinnoilla moni alkaa miettimään vaihtoehtoisia retkipaikkoa, johon voi mennä linja-autolla, pyörällä tai kävellen. Tällaisia paikkoja ovat lähiluontokohteet, metsät, vesistöt, luontopolut, viheralueet ja puistot. Nämä meidän hyvinvointimme peruspilarit, joissa voimme käydä maailmantilanteesta riippumatta.

Teksti Sirkka Heinimaa