Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri Keurusseudun yhdistys

Keurusseutu
Navigaatio päälle/pois

Pääskyshotelli

Keurusseudun Luonnonystävien puuhamiehet   Jyrki Mantere, Jyrki Leijala, Esko Rotola-Pukkila ja Jouko Pihlainen, pystyttivät Haapamäen Ristakosken altaille ”pääskyshotellin”. Siinä on 16 tekopesää räystäspääskyille. Osa on tehty huovasta, osa laudasta ja osa puubetonista. Pesät ja rakennelman teki ja suunnitteli Jyrki Leijala.

Betonista ja purusta valmistetut tekopesät.
Kuva: Esko Rotola-Pukkila

Miksi tekopesiä pääskyille?

Räystäspääsky on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi lajiksi.  Siksi on tärkeää auttaa niitä pesimisessä. ”Tekopesät ovat turvallisempia kuin pääskyjen omat pesät. Ne eivät putoa (kuten usein pääskyjen omat pesät), eivätkä pedot – kuten harakat, naakat, käpytikat, oravat tai kissat – saa yhtä helposti ryöstettyä niistä poikasia tai munia. Ne ovat myös kestävämpiä eivätkä hajoa, kuten luonnonpesille usein käy, varsinkin jos rakennukseen käytetty maa-aines ei ole tarpeeksi savipitoista. Yksi tekopesien eduista on myös se, että pääskyt säästävät aikaa, kun pesää ei tarvitse rakentaa alusta pitäen”, opastetaan BirdLife Suomen ”Autetaan pääskyjä”-sivuilla (BirdLife Suomi | Autetaan pääskyjä)

 

Jyrkit Mantere ja Leijala työ touhussa. Kuva: Esko Rotola-Pukkila
Talkoomiehet ihailevat työnsä tulosta ja samalla toivovat, että räystäspääskyt löytäisivät ja hyväksyisivät hotellin. Kuva: Esko Rotola-Pukkila