Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri Keski-Karjalan luonto

Keski-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Rengastajan paras ystävä – kissa

Kun olin lapsi, minulle kerrottiin puistattava tarina kissapopulaation hallinnasta.

Nuori perhe oli hankkinut pientilan. Uusi koti ei ollut aivan tyhjillään, vaan kissoja oli siellä täällä. Niitä oli liikaa. Oli pentuja ja täysikasvuisia, kesyjä ja vihaisia. Kissoja kerättiin isoon tynnyriin, joka kiinnitettiin traktorin pakoputkeen. Moottori käynnistettiin ja pakokaasu tuprusi tynnyriin. Lopulta äänekäs mou-runta vaimeni, ja kissaongelma oli ratkaistu.

Suomessa kissat ovat olleet osa maaseudun elämää jo noin tuhat vuotta. Ennen koti oli elämän keskiö, ja kissat olivat osa maatilojen ekosysteemiä toimiessaan hiirenpyytäjinä. Kissojen leikkauttaminen ei ollut tavanomaista, ja ne lisääntyivät.

Maaseudun hiljentyessä ja tuotantoeläinten siirtyessä sisätiloihin on monelle tilalle jätetty kissoja kuljeksimaan.

Suomessa hylätään jopa 20 000 kissaa vuosittain. Kissa ei kuulu luonnonvaraisiin eläimiin, mutta kissatkin elävät selviytyäkseen. Leikkaamattomat ulkona elävät kissat lisääntyvät hallitsemattomasti. Sisäsiittoisuutta esiintyy, ja siitä aiheutuu kissoille erilaisia sairauksia. Kissoja kuolee autojen alle.

Vapaa elämä luonnossa ja etenkin talvet ovat kohtalokkaita. Kylmyys aiheuttaa kissoille kärsimystä. Olen nähnyt kissan, jonka korvat olivat paleltuneet niin pahasti, että niiden herkät yläosat olivat surkastuneet.

Kun ilmat viilenevät, kissat hakeutuvat usein ihmisten läheisyyteen selviytyäkseen talvesta.

Ulkona elävillä kissoilla on vaikutus myös luontoon. Kissa on petoeläin ja taitava saalistaja. Kissat tappavat vuosittain miljoonia lintuja.

Suomessa pesivistä noin 250 lintulajista jo noin puolet on uhanalaisia tai silmälläpidettäviä. Niitä saalistavat kissat ovat linnustollemme ylimääräinen uhka muiden ympäristötekijöiden lisäksi.

Kissat saalistavat myös pieniä nisäkkäitä, ja esimerkiksi uhanalaiset liito-oravat voivat päätyä ravinnoksi. Kun autamme kissoja, autamme myös luontoa.

Kissat ovat hiljattain saaneet puoluerajat ylittävää positiivista huomiota eduskunnassa. Kissojen leikkauttamiseen sekä siruttamiseen pyritään tulevaisuudessa vaikuttamaan lainsäädäntötasolla. Sirun avulla karkulaisen omistaja on selvitettävissä.

Kissojen hallitsematon lisääntyminen on saatava kuriin. Pakokaasulla lopettaminen saisi jäädä muistoihin. Hylätyt ja puolivillit kissat täytyy saada pois luonnosta. Kissan ja ihmisen yhteinen historia on murroskohdassa.

Lintujen lisäksi viihdyn kissojen seurassa. On hyvin palkitsevaa, kun pitkäjänteisen työn jälkeen voittaa aran kissan luottamuksen, kissa tulee omin päin syliin, kehrää tyytyväisyyttään ja leipoo onnellisena tassuillaan.

Jenna-Marie Laine
Kirjoittaja on Keski-Karjalan Luonto ry:n puheenjohtaja, lintujen rengastaja.