Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri Keski-Karjalan luonto

Keski-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Lammas kaipaa paimenta

Kuutamo valaisee aamuyön. Muuttavien hanhien äänet valtaavat taivaan. Nokkelat sudet tekevät kaivuutyötään tilanpitäjien nukkuessa. Ennen auringon nousua pedot ovat alittaneet sähköpaimenen, päässeet laitumelle ja tappaneet useita lampaita. Lampurin aamu on apea.

On jälleen se aika vuodesta, kun susivahingot yleistyvät. Sähköpaimen ennaltaehkäisee suuren osan vahingoista, mutta joissakin tapauksissa sudet ovat löytäneet tiensä laitumelle esimerkiksi aidan alitse kaivautumalla. Lampaita on saalistettu myös sisältä lampoloista.

Susivahinkojen sattuessa sähköpaimenen riittämättömyys voi tehdä lampureiden olon avuttomaksi. He näkevät vaivaa aidan ylläpitoon ja huoltoon, jotta lampaat voisivat elää laitumilla. Eläimistä on yritetty pitää huolta.

Laiduntaminen on lampaille lajityypillistä ja siksi merkityksellistä niiden hyvinvoinnin kannalta. Laidunelämä on hyväksi myös pölyttäjähyönteisille ja linnuille. Perinnemaisemien ylläpito tukee luonnon monimuotoisuutta.

Lampaista saatava villa on yksi ekologisimmista ja käytännöllisimmistä tekstiilimateriaaleista. Monet ihmiset ovat innostuneet neulomisesta, ja kotimaisen villan kysyntä on kasvanut. Lammastaloudelle on kysyntää.

Lampaiden suojaamiseksi petovahingoilta on olemassa erilaisia konsteja sähköpaimenen lisäksi. Avuksi käyvät esimerkiksi laumanvartijakoirat sekä aasit. Lampurin tulee näitä konsteja harkitessaan olla valmis opettelemaan hoitamaan itselleen uutta eläinlajia, ja työtaakka lisääntyy. Kaikilla ei ole sellaiseen mahdollisuutta.

Mitä jos lampaita vahtisikin lammaspaimen?

Paimenen ammatti on yksi maailman vanhimmista. Perinteisesti paimen johdattaa eläimiä paikasta toiseen, suojaa niitä pedoilta ja huolehtii ravinnonsaannista. Petovahinkojen ehkäisyssä sellainen on ollut oiva apu jo tuhansia vuosia sitten. Onko paimenen ammatti elvytettävissä?

Paimeneksi sopisi ihminen, joka viihtyy ulkona ja nauttii yksinolosta. Sellainen, jolle esimerkiksi suden näkeminen on merkityksellistä. Hänellä on riittävät taidot ja sopivat välineet petojen karkottamiseen. Riistakamerat tilan ympäristössä voisivat olla nykyaikainen lisäapu paimenelle.

Työ voisi tilallisten tarpeiden mukaan olla jatkuvaa tai kausiluontoista. Kiertävä paimen pääsisi tutustumaan erilaisiin ympäristöihin, ja asuntoauto voisi toimia liikkuvana työpisteenä sekä majoituksena.

Aamuyön hämärissä paimen voisi ihailla kuutamoa, kuunnella muuttolintujen ääniä ja nauttia hiljaisuudesta. Hän karkottaisi tunkeilijat, ja lampaat välttyisivät hyökkäyksiltä. Auringon noustessa lampuri saisi kohdata uuden päivän levollisin mielin, ja laidunelämä olisi turvattu.