Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri Keski-Karjalan luonto

Keski-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Ilmastotoimet vaativat sisua

Kaikki me tunnemme suomalaisen sisun. Jokainen kokee sen eri tavoin. Jollekin se on ennemmin fyysinen kuin henkinen voimavara, toiselle molempia. Sisun avulla saamme asioita aikaan, ja se auttaa meitä jaksamaan vaikeinakin aikoina. Sisututkija Emilia Lahti kuvaa sitä ytimelliseksi voimaksi.

Minulle sisusta tulee ensin mieleen menneisyys. Nuoret rintamasotilaat, lotat sekä äidit, jotka pitivät perheestä huolta isien ja veljien ollessa sodassa. Ihmiset, jotka hoitivat sodasta palanneita läheisiään, ja he, jotka ovat eläneet traumojen kanssa. Jälleenrakentamisen aika. Elämä ja selviytyminen pelon ja epävarmuuden aikoina.

Suomessa sodat ovat onneksemme soditut. Me sodanajan jälkeiset sukupolvet elämme nyt uudenlaisten haasteiden äärellä, ja sisu on kohdistettava tulevaisuuteen.

Ilmastonmuutos edellyttää meiltä sisukkuutta. Suomessa ilmastotoimiin patistavat etenkin nuoremmat sukupolvet, joille huoli omasta tulevaisuudesta on suuri.

Ilmastotoimia on vaatinut näkyvästi esimerkiksi Elokapina-ympäristöliike. Mielenilmauksiin osallistujat istuivat Helsingin kaduilla useita päiviä, sisukkaasti. He toimivat rauhanomaisesti, vaikka saivat osakseen myös vihaa.

Nuorissa sukupolvissa on sisukkuutta. Meidän on hyvä ymmärtää, että niiden on katsottava tulevaan ja toimittava sen mukaan, miltä se näyttää. Osoitetaan heille luottamustamme ja toimitaan niin, että he huomaavat meidän olevan heidän tukenaan.

Nuoret ovat avain tulevaisuuteen, ja me kaikki voimme vaikuttaa siihen, kuinka valoisalta se näyttää.

Ilmastonmuutos vaikuttaa elämäämme kokonaisvaltaisesti. Muutoksia tulee sekä työelämään että arkeen. Se vaatii meiltä sisukkuutta, rohkeutta ja joustavuutta. Työelämän muutokset voivat tuntua haasteellisilta etenkin, jos on tottunut toimimaan aina tietyllä tavalla.

Jokainen voi miettiä, kuinka tehdä ympäristön kannalta kestävämpiä valintoja. Omaa kulutusta on aina hyvä tarkastella kriittisesti. Onko jotakin, mistä voisi luopua, ja onko jotakin, minkä kohdalla on mahdollista tehdä kestävämpi valinta.

Muutosten ei tarvitse olla mullistavan suuria. Voisiko sisu auttaa meitä kaikkien näiden haasteiden äärellä?

Parhaimmillaan muutosten myötä voi oppia jotakin uutta. Niiden kautta voi saada uudenlaisia onnistumisen kokemuksia. Uuden tavan toimia voi lopulta havaita itselleen juuri sopivaksi.

Emilia Lahti havaitsee sisun elinehdoksi, joka tarvitsee rinnalleen lempeyttä. Ollaan siis sisukkaita mutta muistetaan samalla olla itsellemme ja toisillemme lempeitä.

Tehdään parhaamme ja mennään sisulla, rohkeudella ja lempeydellä kohti tulevaisuutta.