Erävoitto Itämerelle – Haminan akkumateriaalitehdas joutuu poistamaan sulfaattia
–

Vaasan hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan, että meriympäristön pilaantumisen riskiä voidaan oleellisesti pienentää vähentämällä sulfaatin päästöjä käyttämällä parasta käyttökelpoista tekniikkaa. Sulfaatille uusi raja-arvo kahden vuoden jälkeen on 7 g/l, kun aluehallintovirasto ei vaatinut lainkaan sulfaatin poistoa ja asetti sulfaatille raja-arvon, joka oli peräti 62 g/l.
Ennen hallinto-oikeuteen tehtyjä valituksia kesällä 2023 aluehallintovirastolle ympäristölupahakemuksesta jätettiin yli 400 muistutusta, joissa vaadittiin jätevesien sulfaatin poistamista, mutta niillä ei silloin ollut mitään vaikutusta ympäristölupapäätökseen. Hallinto-oikeus oli kuitenkin samaa mieltä siitä, että
sulfaatin poistotekniikoita oli tarkasteltu suppeasti. Hallinto-oikeus oli jo aikaisemmassa oikeuskäytännös-sään todennut, että sulfaatin kiteytys on mahdollinen tekniikka akkumateriaalitehtaan sulfaatin vähentä-miseen. Sulfaatin kiteytystä vaadittiin mm. BASF:lta Harjavallassa.
“Itämeren puolesta taistelivat asukkaat ja ympäristöjärjestöissä vapaaehtoistyötä tekevät. CNGR Finland Oy, Suomen Malmijalostus Oy, paikallisviranomaiset, kehittämisyhtiö Cursor ja Haminan kaupunki tekivät kaikkensa sen puolesta, että sulfaattipäästöt herkälle merialueelle sallitaan”: toteavat Outi Lankia ja Raija Seppälä, jotka ovat toimineet Itämeren ja päästöjen puhdistamisen puolesta lukuisten muiden kanssa.
“Pohdittavaa päätöksestä jää siltä osin, että miksi on annettu kahden vuoden määräaika sulfaatin sijoitta-miseen 100%:sti merialueelle, kun poistotekniikka on ollut olemassa jo vuosikymmeniä. Kyseinen merialue on rehevöitynyt ja se kärsii kesäisin happikadosta. Nikkeli-, ammoniumtyppi- ja alumiinipäästöjen määriä oikeus ei muuttanut lainkaan”, harmittelee Puhtaan meren puolesta ry:n Outi Lankia.
Lainsäädäntö on saatava kiireesti ajan tasalle, jotta raskailta oikeustaisteluilta vältytään
Akkumateriaalitehtaiden ja kaivosten jätevesien sulfaattikuorman rajoittamiseksi tarvitaan ympäristön-laatunormit (Syke Policy Brief 7.11.2024). Sulfaatilta ja ksantaateilta puuttuvia raja-arvoja vaativa kansa-laisaloite on saanut vajaa 38 000 allekirjoitusta. Kansalaisaloite “Suomen vesistöt EIVÄT ole vihreän siir-tymän kaatopaikkoja” tarvitsee 50 000 allekirjoitusta, jotta se etenee eduskunnan käsittelyyn. Kansalaisaloitteen allekirjoitusaika loppuu 27.5.
Asukkaat ja ympäristöjärjestöt tulee tunnistaa uusien hankkeiden tärkeinä sidosryhminä jo suunnittelu-vaiheessa. Hyvällä yhteistyöllä ja aidolla osallistamisella vältetään vastakkainasettelujen syntyminen. Hank-keisiin voitaisiin ajoissa tehdä tarvittavia muutoksia ja lupaprosessit etenisivät sujuvasti ilman valituksia.