Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri Itä-Savon yhdistys

Itä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Ke­vät­sii­vouk­sel­le oli tarve Mertalan luonnossa

Järjestimme lauantaina 11.5. roskankeruutalkoot Mertajärven itäisen puolen ympäristössä Savonlinnassa. Viitisentoista kassillista sekalaista roskaa lähti maastosta Miljoona roskapussia -jätelaatikkoon kymmenen kerääjän vapaaehtoistyön tuloksena ja ilmoitettiin Ylen roskankeruukampanjaan.

On todella surullista, että kaikenlaisia roskia viskotaan mistään piittaamattomasti luontoon. Tienvarsilta löytyi parikymmentä juomatölkkiä, suurin osa litistettynä. Toimitimme ne metallinkeräykseen, ehjät pantilliset palautusautomaattiin.

Tölkkien lisäksi talkoissa kiinnittivät huomion lukuisat nuuskarasiat; niitä löytyi tienvarsikuusen alle jemmattuina kymmenkunta yhdestä kohtaa.

Myös lasipulloja sekä monenlaatuisia muoveja karamellikääreistä pakkausmuoveihin ja styroksinkappaleisiin oli luontoon päätynyt.

Hapertunut nojatuoli ja sohva sekä pari rullalle käärittyä patjaakin bongattiin. Kuten myös epämääräisiä auton osia, muovisia ja metallisia.

Lämpimät kiitokset kaikille talkoisiin osallistuneille! Se, että mukana oli myös lapsiperhe, antaa toivoa paremmasta ympäristötulevaisuudesta.

Mutta eihän järjestetä enää yhtään lisää kerättävää luontoon minkään ikäisille ihmisille eikä riesaksi eläimille ja ekosysteemeille? Mukavampaa kaikille olisi, jos kukaan ei roskaisi yhteistä ympäristöä, vaan toimittaisi omat roskansa asiallisesti niille osoitetuille jätekeräyspisteille.

Kuvassa tutkaillaan maastossa ehkä pitkästikin virunutta, osittain jo ruostunutta astialöytöä. Myös talkoiden sekajätekertymän suuruusluokka näkyy kuvassa.

 

Teksti ja kuva:

Tiina Pulkkinen