Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri Itä-Savon yhdistys

Itä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­mu­kai­suut­ta pihoille ja puutarhoihin

Toukokuun ensimmäisenä lauantaina järjestetty Muuttuva lähiluonto -tapahtuma kokosi mukavasti väkeä Savonlinnan pääkirjaston Miitti-tilaan eilen. Luentojen antia kuulemassa ja niistä keskustelemassa oli neljännessata henkilöä.

Heini Niinimäki kertoi ja esitteli kuvin, mikä on syötävä metsäpuutarha ja miten sellaisen voi perustaa omalle pihalle. Syötävässä metsäpuutarhassa kasveja kasvatetaan useissa kerroksissa luonnon omia menetelmiä soveltaen, ravinteita kierrätetään mahdollisimman paljon ja hyödynnetään monivuotisia ja pölyttäjäystävällisiä kasveja. Näin puutarhasta saadaan monimuotoinen ja pitkällä aikavälillä myös helppohoitoinen ja satoisa.

Metsäpuutarha-luentoon sisältyi myös villivihannesten osuus. Tuoreita näytteitä keväisestä luonnosta kerättyinä esitteli osallistujille Sofia Autio.

Luontopiha-teemasta alusti Timo Luostarinen. Luontopihalla annetaan luonnolle tilaa välttämällä tiheää nurmikon leikkuuta sekä kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Luontopihalla suositaan kotimaisia perinne- ja luonnonkasveja, vaalitaan vanhoja puita hyönteisten ja lintujen pesäpaikkoina sekä torjutaan haitallisia vieraslajeja.

Yleisöstä tuli toive, että luonnonsuojeluyhdistys ottaisi projektikseen viedä viestiä luontopihojen suosimisesta Savonlinnan kaupungille. Muun muassa Lappeenrannassa asukkaita jo kannustetaan luontopihojen perustamiseen.

Kasvispainotteista ruokavaliota noudattamalla ja kotimaisia, läheltä saatavia aineksia suosimalla voi hillitä ilmastonmuutoksen ja lajikadon haittavaikutuksia lähiluonnossa ja laajemmin. Sofia Aution ja Heini Niinimäen luento kirvoitti yleisössä vilkasta keskustelua mm. kasvisten ravintoarvoista, lihansyönnin tarpeellisuudesta sekä kalastuksen varjopuolista.

Kaikille avoimessa tilaisuudessa oli tarjolla infoa myös ympäristön roskaantumisen torjunnasta, Ylen Miljoona roskapussia -kampanjasta (15.4.-5.6.2024) sekä puistokummitoiminnan käynnistämisestä Savonlinnassa.

Tiina Pulkkinen kertoi kaupungin puistoyksiköstä saamiinsa tietoihin pohjautuen, että järjestöt, yhteisöt, yksityiset henkilöt ja myös koululuokat voivat Savonlinnassa ilmoittautua puistokummeiksi ottamalla yhteyttä kaupunginpuutarhuri Raili Auravaan (p. 044 417 4630 / raili.aurava@savonlinna.fi) tai puutarhuri Teppo Luumiin ( p. 050 473 7744 / teppo.luumi@savonlinna.fi). Ilmoittautumisen jälkeen sovitaan tarvittavista järjestelyistä.

Luentojen ja keskustelujen lisäksi teemapäivän ohjelmassa oli luontopihakylttien valmistusta sekä mahdollisuus ilmaista omia kiinnostuksen kohteita luonnonsuojelutoimintaan liittyen.

Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys ry ja Sanoista teoiksi -ryhmä.

 

Teksti ja kuva: Tiina Pulkkinen

Kuva Sofia Aution (vas.) ja Heini Niinimäen (oik.) luennolta.