Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri Itä-Savon yhdistys

Itä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Kuhankeittäjän kotimetsä suojellaan Savonlinnassa

Luonnonperintösäätiö on ostanut Savonlinnasta Oravin kylän itäpuolelta seitsemän hehtaarin lehtimetsäalueen, joka on osa kuhankeittäjän elinpiiriä.

Varat Häyrynjärven rannalla sijaitsevan metsäalueen ostamiseen kerättiin Kuhankeittäjän kotimetsä -kampanjan avulla. Kesällä 2021 avatun Kuhankeittäjä-kampanjan suojelijana toimi arkkiatri Risto Pelkonen, joka on ilahtunut siitä, että upealle linnulle löydettiin suojelumetsä.

– Olin aikoinaan kuhankeittäjän monivuotinen kesänaapuri, mutta enää ei naapurimme kysy onko piialla vilu lennettyään kuumasta Afrikasta vilpoiseen Savonlinnaan, Pelkonen kertoo, ja viittaa sanonnalla kuhankeittäjän kirkkaaseen, huilumaiseen ääneen. Arkkiatri jatkaa:

– Nyt kaunis lintumme on saanut joululahjana asuinalueen suojeltavasta metsästä Suomen Savosta. Sydämellinen kiitos Luonnonperintösäätiölle ja kaikille hankkeen tukijoille. Joululahja on lahjan saajalle aina yllätys. Niin tämäkin. Toivokaamme, että kuhankeittäjä löytää paikan, mihin rakentaa pesänsä.

Luonnonperintösäätiön ohella kampanjassa olivat mukana Etelä-Savon lintuharrastajat Oriolus ry, Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys ry, Kangasniemen Luonto ry, Pidä Saaristo Siistinä ry ja Suomen Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirijärjestö sekä useat yritys- ja yksityislahjoittajat.

– Luonnonperintösäätiö kiittää lämpimästi kaikkia kampanjakumppaneita ja tukijoita, joiden antama apu mahdollisti tämän hienon metsäalueen hankkimisen, sanoo Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Harri Hölttä.

Suojeluun hankitulla metsäalueella on vanhojen lehtimetsien lisäksi myös lehtoa ja korpea, jotka ovat uhanalaisia luontotyyppejä. Häyrynjärven rantametsien linnustoon kuuluvat kuhankeittäjän ohella myös valkoselkä- ja pikkutikka.

Kuhankeittäjä (Oriolus oriolus) on Suomessa rauhoitettu lintulaji, joka on vuodesta 2015 lähtien määritelty erittäin uhanalaiseksi. Se pesii lähinnä Järvi-Suomessa ja se on Etelä-Savon maakuntalintu. Kuhankeittäjän tyypillisiä elinympäristöjä ovat vanhat, vesistöjen lähettyvillä sijaitsevat lehtimetsät, joiden suojeleminen on tärkeää lajin pesimisen kannalta.

Hankittu kuhankeittäjämetsä on vasta kolmas Luonnonperintösäätiön suojelumetsä Etelä-Savossa. Säätiöllä on käynnissä laajempi Itä-Suomen suojelukampanja varojen keräämiseksi lisäalueiden hankintaan niin Etelä-Savossa kuin muuallakin Itä-Suomessa.

 

Luonnonperintösäätiön tiedote 22.12.2023