Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri Itä-Savon yhdistys

Itä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Lokki järjesti oman tempauksen Roskariihen tumppitalkoissa

Eilen toukokuun viimeisenä päivänä vietettiin kansainvälistä tupakatonta päivää, jonka tarkoituksena on tuoda esille tupakan haittoja ja tiedottaa tupakointiin liittyvistä terveysriskeistä. Teemapäivää on vietetty WHO:n aloitteesta 1980-luvun lopulta lähtien.

Jotta siivu Savonlinnan kaupunkiympäristöstä saataisiin vapaaksi tupakkamyrkyistä edes hetkeksi, Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistyksen Roskariihi-ryhmä järjesti kaikille avoimen tumppienkeruutapahtuman Haislahden rantamaisemissa.

Ohjelmassa oli natsojen noukintaa kuormalavateoksia ympäröivältä sora-alustalta, kulkuväylien puhdistusta tupakantumpeista sekä kauppalaiturin kivikon siistimistä rantaroskista.

Tempauksen myötä ranta saatiin pitkälti vapaaksi styroksinpaloista, muovipusseista, tupakantumpeista, nuuskapusseista ja tölkkiklipseistä. Ne kaikki voisivat luontoon jäädessään koitua vaaraksi eläimille.

Tupakkaroskia oli kerätty Savonlinnan läntisestä keskustasta jo ennen tapahtumaa. Tumppeja löytyi litratolkulla ja siinä oli litratolkulla liikaa. Lähes puolilleen niistä täyttyi tempauksen tumppitynnyriksi varattu astia, josta tumpit sitten kipattiin jätesäkkiin sekajätekeräykseen toimitettavaksi.

Talkooilta oli säältään vaihtelevainen ja tumppitempauksen kulkua kurittivat reippaanlaiset sadekuurot.

Kuuden kerääjän voimin keruu kuitenkin eteni hienosti; kiitos kaikille talkoisiin osallistuneille Savonlinnan kaupunkiluonnolle ja rantareiteille tehdystä hyvästä työstä.

Erikoisen episodin talkoiden lopulle järjesti harmaalokki, joka oli penkonut roskapusseja ja levitellyt pussien sisältöä maahan pitkäksi tumppivanaksi, kun natsannoukkijoiden huomio oli toisaalla.

Toivotaan, että lokki ei tullut popsineeksi yhtäkään natsaa levittelemistään kasoista.

Sen toiminta antoi kelpo muistutuksen siitä, että täysiä jätepusseja ei kannata jättää taivasalle lyhyeksikään aikaa.

 

Teksti ja kuvat: Tiina Pulkkinen