Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri Itä-Savon yhdistys

Itä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Kaikki mukaan Miljoona roskapussia -kampanjaan!

Luonnon roskaantuminen on saavuttanut niin massiiviset mitat, että Ylelläkin on ongelmaan havahduttu ja päätetty järjestää laajamittainen valtakunnallinen kampanja roskaamisen vähentämiseksi. Mukaan on ilmoittautunut jo noin 150 kaupunkia / kuntaa sekä kolmisenkymmentä järjestöä / yhteisöä.

Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistyksessä olemme jo pitkään pyrkineet hillitsemään roskaamista Savonlinnan seudulla, järjestäneet roskankeruutalkoita lähiluontoon, hankkineet roskapihtejä kirjastoihin ja panttiparkkeja kaupungille sekä ylläpitäneet Facebookissa Roskariihi-ryhmää.

Siksipä olemme Ylen kampanjasta ilahtuneita ja haluamme siihen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksenä osallistua mm. pohjoismaisena rantojensiivouspäivänä, joka tänä vuonna sijoittuu lauantaihin 6. toukokuuta.

Rantasiivouksen kohde on vielä päättämättä ja pyydämmekin nyt ehdotuksia päivän teemaan sopivasta roskaantuneesta rantapaikasta sähköpostiosoitteeseen isly@sll.fi 

Kannustamme kaikkia osallistumaan roskien keruuseen myös keväisillä ulkoilulenkeillä, järjestämään siivoustempauksia omissa lähimaastoissa kaveripiirien kesken ja ilmoittamaan kerätyt pussilliset Ylen roskalaskuriin.

Laskuri löytyy osoitteesta Miljoona roskapussia – yle.fi

Kampanja starttaa torstaina 13. huhtikuuta ja jatkuu kesäkuun puoliväliin asti.

Tehdään yhdessä elinpiiristämme viihtyisämpi ja säästetään luonto roskaantumiselta. Nyt on aika toimia!

 

Muistetaan myös metallitölkit

 

Viime vuonna teimme näkyväksi, miten paljon ympäristöön viskottuja juomatölkkejä löytyy Savonlinnan seudun pientareilta ja luontopaikoilta. Niiden lukumäärä oli hälyttävä; maastoista poimittiin kuuden kevätviikon aikana yli 250 alumiinitölkkiä – enemmän tai vähemmän runneltuina.

Luontoon päätynyt tölkkiroska ei vähentynyt kesän ja syksyn kuluessa. Kuvia löydöistä on nähtävissä Facebookissa aihetunnisteella #islyntölkkihaaste.

Nyt keväällä lumien sulaessa tölkinkappaleita alkaa jälleen paljastua maastoista ja rannoilta. Toivomme edelleenkin, että jokainen ulkonaliikkuja aina juomatölkin havaitessaan poimisi sen talteen ja toimittaisi tölkkikeräykseen. Ehjille ja pantillisille tölkeille paras paikka on kaupan palautusautomaatti, rutistetuille ja pantittomille metallinkeräysastia. Kuvia tölkkilöydöistä toivomme postattavan someen aihetunnisteella #islyntölkkihaaste.

On vastuutonta viskoa tölkkejä tai muitakaan roskia luontoon. Pelloille ja pientareille heitetyt tölkit saattavat päätyä silppuuntuneina rehun sekaan ja koitua märehtijöiden kohtaloksi. Tiedossa on lehmien vakavia sairastumisia ja kuolemia, kun niiden elimistöön on päätynyt metallinkappaleita juomatölkeistä. Luonnonvaraisille pieneläimille tölkit voivat muodostaa ansan.

Alumiinitölkin hajoamiseen luonnossa voi kulua parisataa vuotta.

Tölkkien viskominen luontoon koetaan hauskana tietyissä piireissä ja siitä on tullut omanlaisensa villitys.

Jokaisen täytyisi kuitenkin vihdoin ymmärtää, että luonto ei ole roskis!

 

Roskapihtejä voi lainata tai ostaa

 

Savonlinnan pääkirjastosta sekä Kerimäen, Punkaharjun ja Savonrannan kirjastoista on lainattavissa roskapihtejä, joilla voi hygieenisesti poistaa muoveja, metallitölkkejä, lasinsirpaleita ja muita haitallisia roskia maasta koskematta roskiin käsin.

Myös kumppanuuspöytäavustuksella luonnonsuojeluyhdistykselle hankittuja roskapihtejä saa lyhytaikaiseen lainaan aikoina, jolloin ne eivät ole yhdistyksen talkookäytössä. Niitä voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta isly@sll.fi . Roskapihtien nouto- ja palautuspaikka on, ennalta sovittuina aikoina, Järjestötalo Kolomonen, Pappilankatu 3, Savonlinna.

Monenlaisia roskapihtejä on myös ostettavissa omaan käyttöön alueen tavarataloista. Lasten käteen näppärät keruuvälineet ovat esimerkiksi grillipihdit tai muut pienehköt ottimet.

 

Yhteisöistä tsemppiä roskankeruuharrastukseen

 

Luonnonsuojeluyhdistys innostaa kaikkia mukaan Roska päivässä -liikkeen toimintaan: poimimaan maasta joka päivä vähintään yhden roskan ja toimittamaan sen roskikseen. Sekä käyttämään omassa käytössä mahdollisesti syntyvien pikkuroskien, kuten purukumien, karamellipapereiden, tupakantumppien tai nuuskapussien, väliaikaissäiliönä taskuun sopivaa miniroskista. Ks. lisätiedot:

https://www.roskapaivassa.net/

 

Facebookissa toimivaan Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistyksen ylläpitämään Roskariihi-ryhmään voi kuka tahansa ympäristön siisteydestä kiinnostunut liittyä ja jakaa siellä kokemuksia sekä kuvia maastoon päätyneiden roskien keruusta. Ryhmä löytyy osoitteesta:

https://www.facebook.com/groups/324684654875342

 

Teksti: Tiina Pulkkinen