Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri Itä-Savon yhdistys

Itä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Haitallisten vieraslajien torjunta on juuri nyt ajankohtaista!

Nyt on aika tarttua erityisesti lupiinin ja jättipalsamin torjuntatoimiin. Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys on mukana Savonlinnan Seudun Kolomonen ry:n hallinnoimassa ”Jättiläiset kuriin 2”-hankkeessa, jonka rahoitus pohjautuu suurimmaksi osaksi 1000 talkootunnin toteutumiseen.

Luonnonsuojeluyhdistyksen tavoitteena on osallistua hankkeeseen 200 talkootunnin panoksella. Erityisen ajankohtaista on juuri nyt lupiinien niitto kohteilla, jotka ovat vielä hallittavissa. Juhannuksen tienoilla alkaa jättipalsamin kukinta, jolloin kasvi on paremmin löydettävissä. Oleellista on estää molempien lajien siementen kypsyminen ja maastoon joutuminen.

Molempien lajien osalta ”kustannustehokkain” toimi isommassa mittakaavassa on usean vuoden ajan toistuva niittäminen. Myös pelkkä kukintojen poisto auttaa asiaa, mutta on huomattavasti työläämpi tapa. Lupiinin poisto juurineen on hankalaa, mutta voi toimia alueilla, joilla esiintymät pieniä. Yksivuotisen jättipalsamin kitkeminen juurineen 2-3 vuoden ajan hävittää kasvustot tehokkaasti.

Muut hankkeen talkootunteja kerryttävät haitalliset vieraslajit ovat kurtturuusu, jättiputket ja japanintatar.

Kesän mittaan tullaan järjestämään joitakin yleisiä talkoita, mutta erityisen toivottavaa olisi, jos voisit myös omalla ajallasi esim. lähiympäristössäsi hävittää näitä kasveja ja kirjata talkootunnit tuntikirjanpitolomakkeeseen, ja palauttaa ne elokuun loppuun mennessä lomakkeessa mainittuun osoitteeseen. Mikäli sinulla on mahdollisuus ottaa vaikka pienikin nimikkokohde hoidettavaksi pitemmäksi ajaksi, toivoisin siitä ilmoitusta turhien päällekkäisyyksien välttämiseksi.

Järjestötalo Kolomoselta on saatavissa lainaksi viikatteita niittämiseen ja myös akuilla toimiva raivaussaha, joka sopii erityisesti kurtturuusukasvustojen poistoon. Järjestötalolta löytyy myös tuntikirjanpitolomakkeita talkoilijoille.

Vieraslajiterveisin Mauri Löppönen

ISLYn vieraslajivastaava

puh. 044 933 4246

mauri.lopponen@gmail.com

 

Kuvassa lupiininkukintoja vieraskasvikehikossa.

Kuva: Tiina Pulkkinen