Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri Itä-Savon yhdistys

Itä-Savo
Navigaatio päälle/pois

ISLY haastaa keräämään tölkit ja muut roskat pois luonnosta

Tehdään yhdessä näkyväksi, millainen määrä ympäristöön viskottuja juomatölkkejä löytyy Savonlinnan seudun pientareilta ja luontopaikoilta!

Kerää lähialueeltasi maastoon päätyneet metallitölkit – myös litistetyt ja pantittomat – sieltä missä keruu on sallittua ja turvallista.

Jaa löytösi somessa aihetunnisteella #islyntölkkihaaste. Vie eheät, pantilliset tölkit palautusautomaattiin ja muut metallinkierrätysastiaan.

Voit myös tallettaa tölkkisaaliin ja toimittaa sen Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistykselle kantaaottavan roskataideteoksen materiaaliksi. Lähetä viesti sähköpostiosoitteeseen isly@sll.fi, niin sovitaan tölkkien toimitusajasta ja -paikasta. Tölkkejä ja niiden kappaleita vastaanotetaan toukokuun ajan.

Halutessasi voit osallistua arvontaan, jossa palkintoina on viisi 20 euron arvoista lahjakorttia alueen ympäristömyönteisiin yrityksiin.

Pelloille ja pientareille heitetyt tölkinraadot saattavat päätyä silppuuntuneina rehun sekaan ja koitua märehtijöiden kohtaloksi. Tiedossa on lehmien vakavia sairastumisia ja kuolemia, kun niiden vatsaan on päätynyt metallinkappaleita juomatölkeistä. Luonnonvaraisille pieneläimille tölkit voivat muodostaa ansan. On vastuutonta viskoa tölkkejä tai muitakaan roskia ympäristöön. Luonto ei ole roskis!

 

Roskahaaste myös kesänviettäjille

 

Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys ry haluaa myös tulevana kesänä hillitä ympäristön roskaantumista toimialueellaan ja haastaa Savonlinnan, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan vakituiset asukkaat sekä mökkiläiset pitämään huolta ainutlaatuisen järviluontomme puhtaudesta.

Luonnonsuojeluyhdistys toivoo kauppiailta, ravintoloitsijoilta, kiinteistönomistajilta, seuratoimijoilta, tapahtumajärjestäjiltä sekä huoltofirmoilta ja oppilaitoksilta vahvempaa kiinnostusta lähialueidensa siisteydestä huolehtimiseen.

Koska itäinen Savo on matkailualueena päivä päivältä yhä tunnetumpi ja houkuttelee tulevana kesänä jälleen tuhansia turisteja, yhdistys ehdottaa, että kunnatkin omassa tiedotuksessaan kannustaisivat kansalaisia välttämään luonnon roskaamista ja ohjeistaisivat alueensa toimijoita näkyvästi ympäristöstä huolehtimiseen.

On myös toivottavaa, että julkisilta paikoilta löytyisi nykyistä enemmän tilavia, kannellisia sekajäteastioita, joista roskat eivät päädy luontoon tuulen tai lintujen kuljettamina.

 

Roskapihtejä voi lainata tai ostaa

 

Savonlinnan pääkirjastosta sekä Kerimäen, Punkaharjun ja Savonrannan kirjastoista on lainattavissa roskapihtejä, joilla voi hygieenisesti poistaa muoveja, metallitölkkejä, lasinsirpaleita ja muita haitallisia roskia maasta koskematta roskiin käsin.

Myös kumppanuuspöytäavustuksella luonnonsuojeluyhdistykselle hankittuja roskapihtejä saa lyhytaikaiseen lainaan aikoina, jolloin ne eivät ole yhdistyksen talkookäytössä. Niitä voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta isly@sll.fi . Roskapihtien nouto- ja palautuspaikka on, ennalta sovittuina aikoina, Järjestötalo Kolomonen, Pappilankatu 3, Savonlinna.

Monenlaisia roskapihtejä on myös ostettavissa omaan käyttöön alueen tavarataloista. Lasten käteen näppärät keruuvälineet ovat esimerkiksi grillipihdit tai muut pienehköt ottimet.

 

Yhteisöistä tsemppiä roskankeruuharrastukseen

 

Luonnonsuojeluyhdistys innostaa kaikkia mukaan Roska päivässä -liikkeen toimintaan: poimimaan maasta joka päivä vähintään yhden roskan ja toimittamaan sen roskikseen. Sekä käyttämään omassa käytössä syntyvien pikkuroskien, kuten purukumien, karamellipapereiden, tupakantumppien tai nuuskapussien, väliaikaissäiliönä taskuun sopivaa miniroskista. Ks. lisätiedot:

https://www.roskapaivassa.net/

 

Facebookissa toimivaan Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistyksen ylläpitämään Roskariihi-ryhmään voi kuka tahansa ympäristön siisteydestä kiinnostunut liittyä ja jakaa siellä kokemuksia sekä kuvia maastoon päätyneiden roskien keruusta. Ryhmä löytyy osoitteesta:

https://www.facebook.com/groups/324684654875342

 

Tehdään yhdessä elinpiiristämme viihtyisämpi ja säästetään luonto roskaantumiselta. Nyt on aika toimia!