Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri Itä-Savon yhdistys

Itä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Saimaannorpan pesintä alkaa suotuisissa olosuhteissa

Pakkasia piisaa ja hyvä niin, koska nyt jäät vahvistuvat ja kestävät murtumatta saimaannorppien pesäkinosten painon. Lunta on satanut etenkin eteläisimmällä Saimaalla sen verran runsaasti, että muhkeita pesinnän mahdollistavia kinoksia on muodostunut. Apukinoksia kolataan kuitenkin alueellisen harkinnan mukaan ennen helmikuun puoliväliä sinne missä on tarvetta.

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskelalta saadun tiedon mukaan Savonlinnan molemmin puolin Pihlajaveden ja Haukiveden suurilla selillä on kinostunut lunta pesimäluodoille ainakin lähes tarpeeksi. Joutenveden, Koloveden, Enonveden, Pyyveden, Oriveden ja Jänisselän pienillä selillä taas ei monin paikoin ole riittävästi luonnonkinosta. Aluevastaavat tekevät päätöksen oman alueen apukinosten kolauksen tarpeesta ja keräävät tarvittaessa kolauspartiot.

Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistyksen kummipesäpaikat Pihlajavedellä sijaitsevat alueella, jossa luonnonkinoksia on tällä hetkellä riittävästi ja tarvetta kolaukselle ei ole ilmennyt.

Saimaannorpan kuuttien odotetaan syntyvän helmikuun puolivälin ja maaliskuun alun välillä, viime vuotta huomattavasti suotuisammissa olosuhteissa.