Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri Itä-Savon yhdistys

Itä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Kaksi aloitetta kump­pa­nuus­pöy­tiin

Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys ry on syyskuun lopussa tehnyt kaksi ympäristön siisteyttä edistävää aloitetta Savonlinnan kaupungin kumppanuuspöytiin.

Yhdistys hakee rahoitusta Savonlinnan kaupunginkirjastoon lainattavaksi annettaville roskapihdeille sekä juomapakkausten kierrätystä tukevien panttiparkkien lisähankinnalle.

 

ROSKAPIHTEJÄ LAINATTAVAKSI KIRJASTOIHIN

Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys ry haluaa edistää yhteisen ympäristön hyväksi tehtävää vapaaehtoistoimintaa ja hakee Savonlinnan kaupungin kumppanuuspöydistä rahoitusta kirjastoon lahjoitettavien roskapihtien hankinnalle.

Roskapihtejä lainaavat asiakkailleen jo useat eteläsuomalaiset kirjastot, ja myös Savonlinnan kaupunginkirjastosta on asian tiimoilta käydyissä keskusteluissa näytetty vihreää valoa toiminnalle.

Lukuisat savonlinnalaiset ovat luonnonsuojeluyhdistyksen järjestämissä roskankeruutalkoissa ilmaisseet arvostavansa kaupungin ja sen ainutlaatuisen luonnon siisteyttä sekä haluavansa toimia konkreettisesti luonnon puhtauden edistämiseksi muun muassa muoveja ja muita roskia lähiympäristöstään keräämällä.

Kirjastosta lainattavat roskapihdit helpottavat kansalaisten omatoimista roskankeruuta esimerkiksi ulkoilun lomassa ja mahdollistavat myös pienimuotoisten roskankeruutalkoiden järjestämisen.

Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys hankkii omalla rahoituksellaan neljät laadukkaat roskapihdit pääkirjasto Joeliin roskapihtilainauksen käynnistämiseksi. Kumppanuuspöydistä yhdistys hakee 500 euron summaa, jolla se voisi hankkia 10 kappaletta vastaavanlaisia roskapihtejä Savonlinnan alueen kirjastoihin lahjoitettavaksi.

 

PANTTIPARKKIEN LISÄHANKINTA SAVONLINNAAN

Savonlinnaan on saatu alkusyksyllä Kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys Sakke ry:n rahoittamana viisi panttiparkkia, jotka toimivat väliaikaisina sijoituspaikkoina tyhjille juomatölkeille ja -pulloille ja ehkäisevät juomapakkausten joutumista luontoon.

Puistoroskiksen yhteyteen tai tolppaan kiinnitettyyn panttiparkkiin voi kuka tahansa jättää tyhjän juomapakkauksen. Kuka tahansa voi pullon tai tölkin myös siitä ottaa, toimittaa palautusautomaattiin ja saada siitä pantinsuuruisen korvauksen.

Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys ry pitää panttiparkkikokeilua mainiona keinona edistää kaupungin katujen, puistojen ja rantojen siisteyttä sekä juomapakkausten kierrätystä.

Panttiparkeilla voi ennaltaehkäistä lasipullojen särkymistä luontoon sekä tölkkien rikkoutumista ja takertumista maastossa liikkuviin eläimiin.

Juomapakkauksia kerääville henkilöille tölkkien ja pullojen ottaminen panttiparkista on turvallisempaa ja hygieenisempää kuin niiden noukkiminen sekajäteastioista.

Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys ry hakee Savonlinnan kaupungin kumppanuuspöydistä rahoitusta kymmenen panttiparkin hankinnalle ja esittää niiden sijoittamista Savonlinnan keskustaajaman kaupunginosien lisäksi myös Kerimäelle, Punkaharjulle ja Savonrannalle.

Arvioitu kustannus kymmenestä panttiparkista toimituskuluineen on enintään 1000 euroa. Panttiparkit ovat ruotsalaisvalmisteisia ja niiden tekijällä Anders Börjefors Solutions AB:lla on niihin mallisuoja.

 

Savonlinnassa 30.9.2020

Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys ry

Timo Luostarinen, puheenjohtaja

Tiina Pulkkinen, sihteeri