Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri Itä-Savon yhdistys

Itä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Kuntalaisaloite saimaannorpalle vaarallisten pyydysten täyskiellosta Savonlinnassa

Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys ry hakee kuntalaisaloitteessaan päätöstä kuntalain 23 § perusteella Savonlinnan kaupunginvaltuustolta, että se kieltää kokonaan erittäin uhanlaiselle saimaannorpalle hengenvaarallisten pyydysten käytön ympäri vuoden. Aloite toimitettiin Savonlinnan kaupungille 16.12.2019.

Savonlinna on kiistaton, erittäin uhanalaisten saimaannorppien kotikaupunki. Kaupunkimme rajojen sisällä elää yli puolet noin neljästäsadasta norpasta. Savonlinna julistautui virallisesti ja kaupungin päätöksellä norppien kotikaupungiksi vuonna 2013.

Savonlinna tunnetaan ympäri maailman norppakaupunkina myös WWF:n livenorpan Pullervon suosion kautta. Pullervon live-lähetystä on seurattu yli kuusi miljoonaa kertaa ja nimikkonorppamme lienee tunnetuin savonlinnalainen maailmalla.

Euroopan kulttuuripääkaupunkihankehakemus 2026 on vireillä ja sen keskiössä on myös saimaannorppa. Norppa on nähnyt kaiken seuduillamme aina jääkaudesta nykypäivään ja norpat uivat Savonlinnan seudulla paljon ennen ihmisten saapumista. Saimaannorppa on tuonut – ja tuo – järviseudullemme yhä enemmän hyvää, mainetta sekä toimeentuloa. Norppa on kansallispuistojemme Linnansaaren ja Koloveden kiehtova alkuasukas.

Savonlinnan kaupungin ja kuntalaisten vastuu norpasta on suurempi kuin missään muualla ja Savonlinnalla on myös suurin ilo, oikeus ja mahdollisuus suojella eri toimin kotikaupunkieläintään. Näitä ovat rantakaavoituksen huomioiminen norppien pesimäpiirillä, norppamyönteisen julkisuuden viisas hyödyntäminen ja norpille vaarallisten kalastustapojen kieltäminen kaupungin omilla vesillä ja osakaskunnissa, joissa kaupunki on osakkaana.

Savonlinnan kaupungin vesialueille myydään edelleen norppia tappavien kalaverkkojen lupia. Esimerkkinä Kasinosaarien ja Sulosaaren kaupunkinorppa joutuu sukeltelemaan useiden kalaverkkojen välissä ja kaupungin vesialueella on verkkoihin hukkunut norppia. Norpille turvallista kalaverkkoa ei ole.

Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys ry hakee kuntalaisaloitteessaan päätöstä kuntalain 23 § perusteella, edellä mainittujen seikkojen vuoksi Savonlinnan kaupunginvaltuustolta, että se kieltää kokonaan erittäin uhanlaiselle saimaannorpalle hengenvaarallisten pyydysten käytön ympäri vuoden ja tähän kuuluvat kaikki kalaverkot verkon silmäkoosta ja lankavahvuudesta riippumatta, nielurajoittamattomat katiskat ja nielurajoittamattomat rysät, kalatäkyiset syöttikoukut ja täkyraksit kaupungin omilla vesialueillaan Saimaalla. Tämä hyvä päätös auttaa myös äärimmäisen uhanlaista Saimaan järvilohta, Olavinlinnan virrassa elävää ”Trebiusta” josta Olaus Magnus kirjoittaa matka-kertomuksessaan vuodelta 1555.