Vetoomus Joddböle V asemakaavamuutokseen
–
ISY on 24.4.2025 jättänyt Inkoon rakennus- ja ympäristölautakunnalle vetoomuksen
Inkoon ja Itämeren puhtaiden vesien puolesta että terästehdashankkeen kaatopaikkaa ei
sijoitettaisi suunniteltuun paikkaan ja että sulfiittimaita ei läjitettäisi entiseen turvesuohon.
Joddböle V asemakaavamuutosehdotus
Vetoamme Inkoon ja Itämeren puhtaiden vesien puolesta, että terästehdashankkeen suurta, vuosikymmeniksi mitoitettua kaatopaikkaa ei sijoitettaisi suunniteltuun paikkaan Timmermossenin välittömään läheisyyteen ja että entiseen turvesuohon, joka nyt kaavoitettaisiin maa- ja metsätalousalueeksi, ei läjitettäisi sulfaattimaita.
Marsjön veden erittäin hyvän tilan suojeleminen
Aurinkovoimalaksi aiottu entinen turvesuo on asemakaavassa nyt muutettu metsätalousalueeksi, jonne saisi läjittää sulfaattimaita ja joka on tarkoitus korottaa 38 metriin ja metsittää suojaksi teollisuusalueelle.
Alue on välittömässä yhteydessä vähän alempana olevaan Ödemosseniin, josta on valuma edelleen vähän alempana olevaan Marsjöhön. Etäisyyttä Ödemossenista Marsjöhön on noin 300 metriä ja entisestä turvesuosta, Stormossenista noin 500-600 metriä.
Jos suolle on välttämätöntä läjittää jotakin, siihen soveltuvat vain puhtaat maa-ainekset. Sulfaattimaille on löydettävä toinen läjityspaikka.
Timmermossenin ja Marsjön-/Långvikin puron suojeleminen
Terästehdashankkeelle suunniteltu kahdeksan hehtaarin (8 ha) kaatopaikka on mitoitettu jätemäärälle 60 000 tn /v 30 vuoden ajan (=1,8 milj.tonnia). Sen tilavuus olisi suunnitelman mukaan 0,9 miljoonaa m3 ja korkeus 14 – 25 metriä. Kun vuosittain kertyvä jätemäärä on YVA-selostuksen mukaan 852 500 tn /v ja siitä kierrätetään omissa prosesseissa noin 200 000 tn, viedään vaarallisia jätteitä Eko-Kemiin tai Fortumin omaan laitokseen Riihimäelle 70 000 tn ja kaatopaikalle läjitetään 60 000 tn, jää vuosittain 522 500 tn ns. vähemmän vaaralliseksi arvioitua jätettä (jätevesien lietteitä, kuonia eri prosesseista, jne.). Vaarana on, että alueelle kertyy jäteainesta suunniteltua enemmän (vrt Koverharin sivuvirtakasat). Tuo määrä, noin 530 000 tn, tulee vuosittain toimittaa johonkin hyötykäyttöön, pois alueelta.
Kaatopaikka on sijoitettava huomattavasti kauemmaksi Timmermossenista ja purosta, pois näiden valuma-alueesta.
Ympäristöyhdistys on huolissaan ympäristön kestävyydestä, sen säilymisestä puhtaana, koska jätemäärät ovat valtavia ja sisältävät monenlaisia kemiallisia yhdisteitä, jotka valuvat hule- ja suotovesiin.
Ingå-Sjundeå Miljöförening rf – Inkoon-Siuntion Ympäristöyhdistys ry