Vetoomus Inkoon ja Siuntion luonto- ja kulttuurimaisemien puolesta

Kannanotot, Uutiset

Inkoon-Siuntion Ympäristöyhdistys vetoaa Inkoon ja Siuntion kuntiin, jotta ne
suojelisivat arvokkaat luonto- ja kulttuurimaisemansa aurinko- ja
tuulienergiavoimaloilta. Julkaistu 16-6-2025.

Inkoon-Siuntion Ympäristöyhdistys vetoaa Inkoon ja Siuntion kuntiin, jotta ne suojelisivat arvokkaat luonto- ja kulttuurimaisemansa aurinko- ja tuulienergiavoimaloilta. Julkaistu 16-6-2025.

Voimaloiden vaikutukset ovat pitkäaikaisia

Sähkön tarve on kasvanut ja kasvanee edelleen ns. vihreän siirtymän teollisten hankkeiden ja datakeskusten rakentamisen myötä. Yhä useampi maanomistaja on saanut tarjouksia eri voimalaitosyrityksiltä myydä tai
vuokrata maansa näiden käyttöön. Vuokra-ajat ovat pitkiä, jopa yli 30-vuotisia. Jos voimalaitos rakennettaisiin nykyisille pelloille, jäisivät kokonaisen sukupolven viljelytyöt tekemättä. Ei voitaisi myöskään ennustaa, palautuisiko maa viljelyskäyttöön.

On suositeltavaa rakentaa uusiutuvaa energiaa. Voimaloille tulee kuitenkin löytää sellaiset sijoituspaikat, jotka eivät estä maanviljelyä eivätkä tuhoa luontoa tai kulttuurimaisemaa. Uudet voimalat voitaisiin sijoittaa joutomaille, teiden varsille, pysäköintialueille ja korkeintaan kitukasvuisille pelloille.

Inkoo ja Siuntio ovat vanhoja kulttuuripitäjiä. Niiden maatalousvaltaisen historian arvosta ja arvostuksesta ovat osoituksena määritellyt maisema-alueet, kuten valtakunnallisesti arvokkaat Degerbyn–Pikkalanjoen–Palojoen kulttuurimaisema, Degerbyn – Siuntion viljelymaisemat rakennettuine kulttuuriympäristöineen (RKY): Pickalan kartanon, Sjundbyn kartanon sekä Suitian kartanon ja Siuntion kirkon alueet. Inkoon puolella vastaavasti Inkoon saariston kulttuurimaisema – Barölandet, Barösund, Orslandet, Stor Ramsjö, Fagervikin ja Snappertunan kulttuurimaisemat, Inkoon kirkonkylä, Tähtelän kylä ja Ingarskilanjoen varren kyläasutus, Vassbölen kylä ja kulttuurimaisema, Västankvarnin maatalousoppilaitos ympäristöineen, Österkullabäckenin, Westerbyn ja Lågnäsin viljelymaisema.

Maisema-alueet ulottuvat tyypillisesti usean kunnan alueelle. Eikä kysymys ole vain jonkin erityisen/tietyn kohteen rajauksen sisään jäävistä arvoista. Kulttuurihistoriallisen kohteen arvo muodostuu myös sen ympäristöstä. Juuri maisemien ja luontokohteiden säilyminen eheinä kokonaisuuksina on poikkeuksellista ja arvoa luovaa Inkoossa ja Siuntiossa.

Kulttuurivaikutteinen luonto

Ympäröivä luonto on vuosisatojen saatossa sopeutunut ja muokkautunutkin maatalouden vaikutuksesta. Kulttuuriympäristön kasvillisuus on usein erityinen lajistoltaan. Monien hehtaarien laajuiset aurinkopaneelipeitteet muuttaisivat ekosysteemiä kasvillisuuden ja vesitasapainon muuttuessa. Useiden metrien korkuiset voimalakenttien aitaukset estäisivät villien eläinten vapaan kulun vakiintuneilla reiteillään.

Näkyvimmin muuttuisi yhteinen kulttuurimaisemamme. Kymmenien ja satojen hehtaarien aurinkopaneelipeitteet muuttaisivat kauniin kulttuurimaisemamme teollisuuskentiksi.

Vetoomus ja aloite

Esitämme, että kunnat viipymättä käynnistävät kaavamuutoksen, jolla yleiskaavoihin laaditaan määräys, joka kieltää aurinkovoimaloiden rakentamisen kulttuurimaisemiin ja arvokkaisiin luontokohteisiin.
Kaavamääräysten voimaantuloon saakka on voimaloiden rakentamisesta ja lupien myöntämisestä pidättäydyttävä varovaisuusperiaatteen mukaisesti.


Ingå – Sjundeå Miljöförening Rf – Inkoon – Siuntion Ympäristöyhdistys Ry

Ajankohtaista