Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Hyvinkään yhdistys

Hyvinkää
Navigaatio päälle/pois

Ym­pä­ris­tö­pal­kin­to Benita Kivistölle

Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksen Maailman ympäristöpäivän 2020
ympäristöpalkinto Benita Kivistölle.
YK:n Maailman ympäristöpäivän tavoitteena on tuoda esille muutoksia, joita ympäristössämme tapahtuu maailmanlaajuisesti ja paikallisesti. Päivän teemana on tänä vuonna luonnon monimuotoisuus.
Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys on vuodesta 2004 lähtien jakanut ympäristöpalkinnon tunnustukseksi Hyvinkään luonnon ja ympäristön hyväksi tehdystä työstä. Palkinto jaetaan Maailman ympäristöpäivänä 5.6. Tänä vuonna se toimitetaan ympäristöpalkinnonsaajalle kotiin.
Ympäristöpalkinto 2020 oli tarkoitus ojentaa Benita Kivistölle Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksen Maailman ympäristöpäivän retkellä Hirvisuolle. Koronarajoitusten vuoksi retki valtakunnallisesti arvokkaalle soidensuojelun täydennysohjelmaan kuuluvalle Hirvisuolle jouduttiin perumaan.

Hyvinkäällä kauan ja monipuolisesti taiteen keinoin luonnon ja ympäristön puolesta toiminut henkilö on KulkuriTeatterin ohjaaja ja käsikirjoittaja Benita Kivistö. Benitan tuotantoa leimaa lämmin ja rakkaudellinen suhde luontoon. Hänen monipuolinen näkemyksensä luontoon, historiaan ja kulttuuriin on tuottanut lukuisia helmiä.

Teatteriesitysten lisäksi Benitan ideasta on lähtenyt moni kulttuuri- ja luontotapahtuma Hyvinkäällä. Näistä mainittakoon metsätapahtuma metsävuonna 2014 Hyvinkääsalissa yhteistyössä ympäristönsuojeluyhdistyksen kanssa ja kylätapahtuma näyttelyineen 2007 yhteiskoulussa, jossa näyttämöllä tontut olivat karpalossa Kurkisuolla. Viimeisimpänä KulkuriTeatterin 30-vuotis juhlatapahtuma ”Tulkaa kylään” näyttelyineen.
Benitan näytelmät, joita KulkuriTeatteri on esittänyt Hyvinkäällä, useita myös Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksen tapahtumissa ja muualla kymmenissä eri tilaisuuksissa, kertovat Hyvinkään ympäristön muutoksista ja ihmisten luontosuhteen muuttumisesta. Benitan laaja luonnontuntemus ulottuu geologiasta kasveihin ja eläimiin. Benitan  näytelmiin on helppoa eläytyä ja näin saada vahvistusta ympäristönsuojelunäkemyksille.
Usein esillä on ollut uhanalainen Kurkisuo. Näin myös metsätapahtuman keskipisteenä, kun Karoliina Kihokki seikkaili Kurkisuolla. Monimuotoinen Kurkisuo saatiinkin lopulta suojeltua.
Luonnonsuojeluun suoraan liittyviä aiheita näyttämöllä ovat olleet myös Vantaanjoki, Tuusulanjärvi ja Keravanjoki. Kulttuuriympäristö on ollut myös vahvasti esillä Benitan esityksissä.
Benita Kivistö on todella ansainnut kunniakirjansa, niin runsas hänen luontoa arvostavansa tuotantonsa on ollut.
Hyvinkäällä Maailman ympäristöpäivänä 5.6.2020
Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys ry.