Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri

Etelä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Kansainväliset tiimit rakensivat norp­pa­tur­val­li­sia katiskoja Punkaharjulla

Kansainvälinen katiskapaja Punkaharjulla

Nuoret vapaaehtoiset rakensivat viime kesän mittaan kymmeniä norppaturvallisia Saimaa-katiskoja Itä-Karjalan kansanopistossa Punkaharjulla. Luontoteemaisten eurooppalaisten vapaaehtoistiimien osallistujat tulivat Suomeen Allianssin nuorisovaihdon kautta, ja kukin tiimi vietti pari viikkoa Punkaharjulla.

Katiskatyöpajat olivat osa nuorten tutustumista suomalaiseen luontoon ja luonnonsuojeluun. Ainakin Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Itävallassa on siis nyt nuoria, jotka tuntevat saimaannorpan tilanteen ja osaavat jopa rakentaa norppaturvallisen kalanpyydyksen!

Marjaana Kovanen Suomen luonnonsuojeluliitosta toimi katiskatyöpajojen ohjaajana. ”Saimaannorppa on Saimaan kuuluisin asukas. Se kiinnostaa matkailijoita ja luonnonystäviä. Vapaaehtoistiimiläiset saivat norppateeman kautta tietoa Saimaan alueesta ja välittävät tietenkin tätä tietoa kotimaihinsa”, Kovanen sanoo.

Saimaannorppien kuutit harjoittelevat kesällä itsenäistä elämää. Norpan turvaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset päättyivät heinäkuun alussa, ja tämän jälkeen nuorten hylkeiden elämässä alkoi vaarallinen ajanjakso. Kokemattomilla kuuteilla on suuri riski kuolla kalaverkkoihin. Norppaturvalliseen Saimaa-katiskaan kuutti ei pääse, vaikka yrittäisi.

Verkot ovat vaarallisia paitsi kuuteille, myös aikuisille norpille. Hylkeitä kuolee verkkoihin kaikkina vuodenaikoina.

”Valikoivilla pyydyksillä autamme norppien lisäksi myös Saimaan uhanalaisia lohikaloja”, Marjaana Kovanen muistuttaa.

Eurooppalaisten nuorten rakentamia katiskoja jaetaan ensi kesänä ilmaiseksi kalastajille Vaihda verkot katiskaan -tapahtumassa, joka järjestetään vuosittain eri puolilla Saimaan rantoja.

Katiskatyöpajojen järjestäjinä olivat Allianssin nuorisovaihto ja Suomen luonnonsuojeluliitto/Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanke yhteistyössä Itä-Karjalan kansanopiston kanssa.

Saimaa-katiskatalkoot ja niissä rakennetut katiskat ovat osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.

Teksti ja kuvat Marjaana Kovanen

marjaana.kovanen(a)sll.fi
puh. 044 776 4230
sll.fi/saimaannorppa/