Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Saimaannorppien unia, norppamaalauksia ja kiehkuraisia kuoseja Lappeenrannan Galleria Pihatossa tammikuussa

Lappeenrannan Galleria Pihatossa kurkistetaan tammikuussa 2023 saimaannorppien uniin ja taiteilijoiden norppanäkyihin. Suomen luonnonsuojeluliiton tuottamassa Norppavisio – näkyjä saimaannorpasta -näyttelyssä tutustutaan saimaannorppiin kolmesta eri näkökulmasta.

Näyttelyssä on mukana tamperelaisen kuvataiteilija Hannamari Matikaisen norppamaalauksia, tekstiilitaiteilija ja saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiaisen norppakuosisia uniikkitekstiilejä sekä Saimaan rantojen koululaisryhmien taideteoksia useilla eri tekniikoilla toteutettuina.

”Hannamari Matikaisen saimaannorppa-aiheisissa maalauksissa norpat ovat suloisia ja liikuttavia, mutta toisaalta myös vakavia. Saimaannorpan yksilölliset kiehkuraiskuviot ovat puolestaan inspiroineet Kaarina Tiaisen eloisia töitä, joissa näkyy rakkaus norppaan. Lisäksi Lappeenrannan, Imatran, Mikkelin ja Savonlinnan koululaisten toteuttamissa villeissä ja värikkäissä teoksissa näkyy pohdintaa saimaannorpan unista ja painajaisista”, kuvailee näyttelyä koonnut Suomen luonnonsuojeluliiton hanketyöntekijä Marjaana Kovanen teoksia.

Näyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 4. tammikuuta klo 17–19. Avajaistilaisuudessa ovat läsnä Hannamari Matikainen, Kaarina Tiainen sekä näyttelyä tuottaneet Suomen luonnonsuojeluliiton työntekijät, saimaannorppa-asiantuntija Sanna Leppänen, hanketyöntekijä Marjaana Kovanen ja hankekoordinaattori Hanne Kosonen. Teoksiin ja taiteilijoihin voi tulla tutustumaan avajaispäivänä klo 11–17, jo ennen varsinaista avajaistapahtumaa.

Norppavisio-näyttely on esillä Galleria Pihatossa 4.–27.1.2023. Galleria Pihatto on avoinna keskiviikosta perjantaihin klo 11–17 ja lauantaisin klo 11–14. Näyttelyyn ja avajaisiin on vapaa pääsy.

Saimaannorppien pesimäaika lähenee

Saimaannorpat alkavat etsiä sopivia pesäpaikkoja talvella heti jäiden ja lumen tultua. Norpat kaivavat kalliorantojen ja luotojen kupeisiin muodostuneisiin lumikinoksiin pesiä, joissa ne lepäilevät. Helmi-maaliskuun vaihteessa norppanaaraat myös synnyttävät poikaset, kuutit, pesien suojassa. Lumipesä suojaa erityisesti kuuttia kylmältä, pedoilta ja ihmisten aiheuttamalta häiriöltä.

”Jos lunta ja pakkasta ei ole tarpeeksi lumikinosten muodostumiseen, norppa ei pysty tekemään pesää lumikinoksen sisään, jolloin kuuttien selviytyminen heikkenee”, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Sanna Leppänen.

Talvina, jolloin lunta ei kinostu tarpeeksi norpan pesintää varten, voidaan norppia auttaa kolaamalla apukinoksia pesinnän turvaamiseksi. Suomen luonnonsuojeluliitto osallistuu vastuualueillaan apukinoskolauksiin vapaaehtoisten kanssa. Apukinoksia kolataan Ely-keskuksen myöntämin luvin ja Metsähallituksen koordinoimana. Omin päin kinoksia ei tule tehdä.

Tällä hetkellä Saimaalla uiskentelee 430–440 norppaa. Pitkäjänteisen suojelutyön ansiosta kanta on kasvanut kymmenellä yksilöllä edellisestä arviosta. Saimaannorppa on silti edelleen erittäin uhanalainen.

Norppavisio – näkyjä saimaannorpasta -näyttely:

Galleria Pihatto, Valtakatu 80, 53130 Lappeenranta
4.–27.1.2023, avoinna ke–pe klo 11–17, la klo 11–14
Avajaistilaisuus ke 4.1.2023 klo 17–19.
Näyttelyyn ja avajaisiin on vapaa pääsy.

Lisätiedot:

Marjaana Kovanen, hanketyöntekijä
p. 044 776 4230, marjaana.kovanen(a)sll.fi

Sanna Leppänen, saimaannorppa-asiantuntija
p. 050 530 3270, sanna.leppanen(a)sll.fi

Hanne Kosonen, hankekoordinaattori
p. 040 194 1885, hanne.kosonen(a)sll.fi

Suomen luonnonsuojeluliitto tuottaa Norppavisio-näyttelyn ja osallistuu apukinoskolauksiin osana Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta (Our Saimaa seal LIFE, LIFE19 NAT/FI/000832). Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta.