Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Höytiönsuolla 24.10.2020

Kuva: Leena Sallinen

Lauantaina 24.10.2020 tarvoimme pirteässä syyssäässä Konnunsuolla sijaitsevaa Höytiönsuota vankien aikoinaan pystyttämälle laavulle, missä tulistelimme kuunnellen oppaamme Martti Karhun kertomusta alueen menneisyydestä; Konnunsuon laajojen soiden katoamisesta turvetuotannon ja metsityksen tieltä.

Osaa Höytiönsuosta uhkaa edelleen Vapon saama ympäristölupa turpeenottoon. Luvasta tehdyt valitukset ovat käsittelyssä hallinto-oikeudessa. Martti kertasi turvetuotannon laajennusta vastaan käydyn oikeustaistelun vaiheita.

Rämemännykössä kulkiessamme näimme hömötiaisia, ja valkoposkihanhikin hyppäsi yllättäen lentoon suovarpujen keskeltä. Laavun luona koivuissa pyöri korkeita yhdysääniä päästelevä pyrstötiaisparvi. Kylmässäkin säässä tuntui hienoinen suopursujen tuoksu, ja ihastelimme monilajisten rahkasammalten värikirjoa.

Retki oli monin tavoin antoisa ja autoille palaili virkeä joukko suon kulkijoita. Kiitokset Martti Karhulle mainiosta retkestä!

Liisa Laitinen
Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala
Etelä-Karjalan lintutieteellinen yhdistys

Turpeen kaivu tuhoaa alueen suoluonnon täysin ja kuormittaa vesistöjä. Turpeen poltosta luopuminen on ilmastoteko. Tutustu Luonnonsuojeluliiton Irti turpeesta -kampanjaan ja allekirjoita Irti turpeesta -kansalaisaloite.

Lue myös Liisa Laitisen blogiteksti suon tunnelmista eri vuodenaikoina ja osallistu Luonnonsuojeluliiton #hetkisuolla-haasteeseen!