Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Hämeen piiri

Etelä-Häme
Navigaatio päälle/pois

Hollolan Karrinmetsän luon­non­suo­je­lua­lue

Teksti: Ari Lehtinen ja Eija Kettinen
Kuvat: Matti Laurila
Teksti on julkaistu lyhennettynä Etelä-Hämeen luonnosuojelupiirin jäsenliitteessä toukokuussa 2021.

Karri Asko testamenttasi Suomen Luonnonsuojeluliitolle (SLL) omistamansa kaksi kiinteistöä Hollolan Vesijärven länsirannalta tarkoituksenaan saada alue rauhoitetuksi luonnonsuojelualueeksi. SLL haki alueelle rauhoituspäätöstä ja Hämeen ELY-keskus antoi päätöksensä alueen rauhoittamiseksi luonnonsuojelualueena 12.9.2019.

Kuva: Kylmäpohjan mökki

Rauhoitusalue on kooltaan 7,3 hehtaaria ja se on pääosin rehevää tulvavaikutteista tervaleppää ja koivua kasvavaa rantametsää, jossa on erittäin paljon lahopuuta. Rantalehto on varsinaista tikkalintujen ihannebiotooppia. Alueeseen kuuluu myös kaistale entistä peltoa, joka nyt kasvaa pajukkoa sekä pienialainen kuusikko, jossa sekapuuna myös muutama vanha haapa. Koko suojelualue rajautuu Vesijärven suojeltuun Natura 2000-verkoston rauhoitettuun Teräväisten suojelualueeseen, jonka vesikasvillisuus, kalasto ja linnusto on runsas. Karrinmetsän suojelualueen rannasta voi tarkkailla mm. kaulushaikaroita, ruskosuohaukkoja, ruoko-, ryti- ja rastaskerttusia sekä kalastelevia harmaa- ja jalohaikaroita lähietäisyydeltä. Lintujen muuttoaikoina kaukoputkella voi havainnoida Vesijärven kautta kulkevia vesilintujen muuttovirtoja.

Suomen Luonnonsuojeluliitolle testamentattuun alueeseen suojellun alueen sisällä kuuluu myös kaksi pientä mökkitonttia, jotka on rajattu suojelupäätöksen ulkopuolelle. Eli niillä voidaan tehdä tontin kunnostus- ja hoitotoimenpiteitä rauhoituspäätöksen rajoituksista huolimatta, esim. poistaa tontille kaatuneita puita ja raivata näkymiä järvelle tontin puolelta. Pohjoisempi näistä mökkitonteista on vuokrattuna edelleen testamentin mukaisesti sen aiemmalle vuokraajalle ja eteläisempää mökkiä hallinnoi nyt Etelä-Hämeen Luonnonsuojelupiiri SLL:n kanssa tehdyn (1.9.2020) sopimuksen mukaisesti.

Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri huolehtii kiinteistön käyttökuluista (sähkölasku, pienimuotoinen ylläpito ja siisteys). Kiinteistön käytöstä ja huollosta vastaamaan perustettiin hoitotoimikunta syksyllä 2019. Hoitotoimikuntaa vetää piirisihteeri ja mahdolliset mökin varaukset kulkevat hänen kauttaan. Suuremmista remonteista kiinteistön osalta (sähköverkon korjaukset, vesihuolto ym.) neuvotellaan erikseen piirin ja liiton välillä.

Luonnonsuojelupiirin hallinnoimalla mökkitontilla on yksi varsinainen mökki, jossa on sähköt ja keittiö on aika hyvin varusteltu (nelilevyinen hella ja uuni, jääkaappi pakastinlokerolla, mikroaaltouuni, kahvin- ja vedenkeitin). Mökin lämmitys toimii kahdella sähköpatterilla ja tehokkaalla puulämmitteisellä kamiinalla. Mökin alakerrassa on kaksi sänkyä ja yläkerran parvessa neljälle hengelle patjapaikat yöpymiseen. Mökillä on myös sähkölämmitteinen sauna mutta vesi sinne tulee toistaiseksi vain järvestä kantamalla. Myös juoma-, ruoka- ja tiskivesi täytyy toistaiseksi itse tuoda paikalle kanistereilla. Toiveissa on paikan kaivon kunnostus ja vesihuollon parantaminen siltä osin. Mökillä on käytössä ulkohuussi, toinen vanhempi ulkohuussi on rantasaunan takana.

Lisäksi tontilla on vanhempi rantamökki, jossa katettu ulkoterassi. Mökissä on puulämmitteinen kamiina ja makuupaikka yhdelle henkilölle, pöytä ja tuolit. Paikka sopii esim. kesäaikaisten kokousten pitoon 6-10 hengelle. Rantamökille on sähköliityntä mutta sinne tuleva eläviin puihin kiinnitetty johto vaatii uusimista ennen kuin sähköt voi kytkeä päälle.

Rannassa on lisäksi vanha hirsirakenteinen sauna, jossa yhdistetty kiuas ja kuumavesisäiliö. Sauna on käyttökuntoinen mutta vaatii jatkossa kunnostusta ja siistimistä. Vesi saunalle tulee nykyisellään ämpärillä järvestä.

Kuva: Rantamökki Vesijärven rannalla

Tulevan kesän talkookohteita mm. olemassa olevan lasikuituveneen korjaus, ellei saada hankittua uutta venettä. Lisäksi rantamökin edustalla olevan nuotio- tai grillipaikan korjaus ja kunnostus. Vanhan hirsirakenteisen rantasaunan nosto ja tarvittaessa alimman hirsikerroksen uusiminen. Pihapiirin niittoa ja polttopuiden tekoa sekä maiseman avausta Vesijärvelle löytyy kyllä halukkaille paikan käyttäjille.