Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Ylitornion-Pellon yhdistys

Ylitornio-Pello
Navigaatio päälle/pois

Kolmen tornin kierros

Tervehdys vuodelta 2004

Luontoyhdistys on vuodesta 2001 alkaen järjestänyt vuosittain toukokuussa linturetken. Alkuvuosilta löytyi yksi lehtiartikkeli, josta käy hyvin ilmi tärkeimmät lajihavainnot ja reitti. Lajimäärän perusteella kyseessä on ennätysvuosi 2004. Artikkelin on kirjoittanut lintukierroksen oppaana koko sen parikymmenvuotisen historian ajan toiminut Jorma Halonen, Pellossa päivätyönsä tehnyt biologian opettaja ja arvostettu lintuasiantuntija.

Kolmen tornin kierroksilla on perinteisesti käyty Portimojärven, Ahvenjärven ja Meltosjärven lintutornilla sekä lisäksi Lohijärvellä suokukkojen perinteisellä levähdyspaikalla. Lintukierroksella jokainen saa mukaansa aina vuodesta 2001 kerättyjen kierrosten tulokset. Lajisto ja lajimäärät vaihtelevat. Lintujen kevätmuuton vilkkain aika ei osu joka vuosi samaan ajankohtaan. Artikkelin kuvaamana vuonna lajeja oli bongattu huomattavan paljon.

Muutoksia reitillä

Artikkelin kirjoitushetkestä on kulunut 20 vuotta. Vuonna 2024 kierrosta lyhennetään. Portimojärven lintutornilta jatketaan suoraan Meltosjärvelle, jossa Iso-Meltosjärven uuden lintutornin lisäksi käydään myös läheisellä Pitkäperän lintutornilla. Tapahtuma jatkuu siis edelleen Kolmen tornin linturetki -nimisenä. Autottomia rohkaistaan mukaan kimppakyytijärjestelyin.

Ylitornion kunta rakennutti vuonna 2022 Iso-Meltosjärvelle uuden lintutornin, joka oli ensi kertaa linturetken käytössä vuonna 2023. Kävijöitä odottaa hieno uusi lintutorni, on siis aika aloittaa Natura-lintujärven kunnostustyötkin, suuntaus on oikea.

Natura-lintujärven kunnostus

Linnusto on vuosien saatossa alkanut köyhtyä järven kasvaessa osin umpeen eikä ojitusten mukanaan tuoma hajakuormitus ole pitänyt veden laatua lintujen pesinnälle sopivana. Lapin ELY-keskus alkaa suunnitella Iso-Meltosjärven kunnostusta lintujärvenä vuonna 2024. Tarkoitus on poistaa turvelauttoja ja rakentaa osasta niitä pari linnuille sopivaa pesimäsaarta.

Julkaistu Meän Tornionlaaksossa 13.12.2023