Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Ylitornion-Pellon yhdistys

Ylitornio-Pello
Navigaatio päälle/pois

Pellonkorjuu – Kohathaan Pellossa 1.-2. heinäkuuta

Lasse, Marja ja Katriina yhdistyksen teltalla valmiina kohtaamisia varten.

Takana on mielenkiintoinen viikonloppu Pellon maaseututapahtumassa. Esittelimme yhdistyksen toimintaa ja nautimme kesäisestä tunnelmasta, joskin sunnuntainen viileä sää yllätti. Ei hätää, nokkosletut maistuivat ja välillä saattoi käydä teellä tai lämmittelemässä Kirjastoauto Väylässä tai Kylien kahvilassa. Keskusteluja käytiin kävijöiden kanssa luontoasioista, jatkuvasta kasvatuksesta, linnuista, kasveista. Kiitos kaikille teltalla kävijöille keskusteluista, tukijoille ja Pellon luontopaikkaa äänestäneille. Tavataan taas, ehkäpä seuraavan kerran Ylitornion torilla.

Yrttikysely: ruokapöytään suoraan luonnosta

Marja Tuominen oli valinnut tunnistettavat kasvit, joilla voidaan ryydittää ruokaa, syötäviä kasveja suoraan luonnosta. Kasvien ohessa oli tietoa myös niiden käyttötarkoituksesta ja niihin liittyvistä uskomuksista.

Yrttejä suoraan Peräpohjolan luonnosta

Kännykkään ladattava Seek-sovellus tunnistaa myös kasveja, tiesi yksi kävijä valistaa meitä. Ja kyllähän se tunnisti ainakin puna-apilan, vaikka mieluista oli ihan itse sieltä bongata tuttuja kasveja. Mintun ja mustaherukan tunnistaa myös tuoksusta.

Nokkosletut

Maistuisiko nokkoslettu? Matti oli kehittänyt Pellonkorjuuseen oman lettureseptin, jonka sitten jaoimme halukkaille. Oliko maun salaisuus jauhoissa, kauramaidossa vaiko nokkosissa? Kaikki eivät nokkosesta tykänneet, mutta sen voi helposti korvata tai jättää kokonaan pois. Kyllä maistui!

Matin Pellonkorjuutapahtumaan kehittämä letturesepti

Keskustelun näkökulmat

Lauantaina varsinkin saimme keskustella jatkuvasta kasvatuksesta metsänomistajien ja alan osaajien kanssa. Mielipiteet ovat yhä varsin jakautuneita. Erään kävijän mukaan jatkuva kasvatus soveltuu vain 20 prosentille metsistä. Meillä oli esillä Pekka Juntin kevään Rakhauesta luonthoon -kirjastotapahtumassa esittelemä kirja Muuttuva metsä – opas jatkuvaan kasvatukseen (toinen tekijä Anna Ruohonen), jossa jatkuvan kasvatuksen soveltaminen nähdään laajasti talousmetsien myönteisenä kehityksenä. Lieneekö mielipide-erojen taustalla erilaiset aikavälit metsän tuoton laskennassa, erilaiset korjuumenetelmät vaiko erilaiset talousmetsien tuottovaatimukset.

Lauantaipäivänä. Vasemmalla oli Napapiirin Homekoirat oman ständinsä kanssa ja oikealla Marittan kotileipomo makoisan valikoimansa kanssa.

Tuulivoiman tuominen Tornionjokilaaksoon ei herätä ihastusta, mutta moni näki sen rakentamisen väistämättömänä tapahtumana eikä siksi ollut noussut rakentamista vastaan, vaikkei sitä kannatakaan. Olisiko syynä se, että vaihtoehdoista ei puhuta riittävästi eivätkä vaikutukset ole vielä tulleet todellisuudeksi. Myös kaivoksia vastustetaan voimakkaasti, mutta osa uskoo suunnitteilla olevien avolouhosten olevan Rautuvaaran kaltaisia rautakaivoksia (mitä ne eivät ole) tai kokee, ettei pienellä ihmisellä ole sananvaltaa näissä asioissa eikä näin ollen puutu lainkaan keskusteluun. Kaivostoiminta tarvitsee paljon vettä toimintaansa ja virtaavaa vettä purkuputkiaan varten, jolloin malmin rikastamisessa käytettävät kemikaalit ja happamat sivukivikasat ovat todellinen huolenaihe.

Puhdas luonto on meän vetovoimatekijä. Se tuo meille pysyviä asukkaita muualta Suomesta ja muista Euroopan maista, väliaikaisesti tänne muuttavia ja turisteja. Puhdas ravinto ja vesi ovat tärkeitä asioita ja sopusoinnussa luonnon hyvinvoinnin kanssa. Ne antavat mahdollisuuden monenlaiselle yrittämiselle alkutuotannossa. Ehkemme näe niitä mahdollisuuksia yhtä hyvin kuin tänne muualta muuttavat.

Oli mukava keskustella luontoystävien kanssa. Varsinkin lintuja seurataan paljon ja biologianopettaja Jorma Halosen opit olivat jääneet mieleen. Tunneilla oli lähdetty pulpettisulkeiden sijaan luontoon katsomaan mitä siellä tapahtuu.

Sunnuntaina paikalla oli paljon lapsiperheitä, olihan lasten suosikki Hevisaurus esiintymässä. Yhdistystä edustamassa Seija, Katriina ja Matti.

Maisemakysely

Olimme koonneet valmiiksi luettelon eri luontokohteista, jotka vuonna 2017 oli äänestetty hienoimmiksi luontokohteiksi Pellossa. Jokainen sai valita niistä yhden tai sitten lisätä oman suosikkinsa. Puheista päätellen monella on kotikunnassaan ja miksei kotikylässäänkin myös aivan uutta koettavaa. Paikan valinta perustui monesti luontokohteessa koettuihin merkityksellisiin asioihin, muistoihin, tai se oli mukana arjen elämässä.

Hienoimman luontokohteen valinta tukkimiehen kirjanpidolla. Orhinselänniemi on Ylitornion ja Pellon kunnan rajalla Miekojärvellä. Tässä on paikkoja myös väylän ruotsinpuoleiselta rannalta.

Kirjoja lapsille ja aikuisille

Tilasimme suomalaiselta Epic Ermineltä myyntiin lapsille ja aikuisille sopivia luontovärityskirjoja, joita meiltä voi edelleen tilata edulliseen kuuden euron kappalehintaan. Myynnissä oli myös usean tekijän Lounais-Lapin erämaasta kertova kirja, Tuomisen pariskunnan elämänvaiheista kertova Maisteri pussittaa heiniä sekä Pentti Korpelan Lounais-Lapin retkiopas, joka opastaa retkille Hailuodosta alkaen aina pohjoisemmas Ylitornion ja Pellon rajalle. Näitä kaikkia on yhä saatavilla.

Markku Yli-Erkkilän aikuisille ja lapsille suunnittelemia värityskirjoja ja meän perän kirjoja

Ja meillä kaikilla oli niin mukava. Oi jospa oisit saanut olla mukana!

Kiitos Markus Koivumaalle ja Pellon kunnalle järjestelyistä!