Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Ylitornion-Pellon yhdistys

Ylitornio-Pello
Navigaatio päälle/pois

Kaivoskriittiset päivät Rovaniemellä

Aika: perjantai-lauantai 2.-3. syyskuuta 2022
Paikka: Rovaniemen kauppatori

Metallit ja mineraalit nähdään avainroolissa yhteiskunnan toimintojen sähköistämisessä ja ilmastokriisin ratkaisemisessa. Euroopan Unionin sekä kansainvälisten kaivosyhtiöiden katse kohdistuu nyt Suomeen ja erityisesti Lappiin alueena, josta tarvittavat raaka-aineet saataisiin. Tästä on seurannut kovempi paine laajentaa malminetsintää ja perustaa uusia kaivoksia Pohjois- ja Itä-Suomeen.

Tilanne on johtamassa enenevässä määrin vakaviin ympäristöhaittoihin ja -riskeihin väestölle. Tämä on aihe, josta kaivosyhtiöt mielellään vaikenevat. Uudet kaivokset vievät kannattavuuden niiltä elinkeinoilta, joihin kaivostoiminta vaikuttaa tavalla tai toisella. Kyse on myös Suomen maineesta; puhtaasta ilmasta, vesistöistä ja muista luonnonresursseista, joihin lukuisat elinkeinot ja kotitalouksien tulot perustuvat. Tulevilla sukupolvilla on oltava mahdollisuus nauttia puhtaasta luonnosta.

Malminetsintävaraukset ja malminetsintäluvat kattavat 43 342 neliökilometriä Suomen pinta-alasta, mikä vastaa lähes Tanskan valtion kokoista aluetta.

maammerikkaudet.org

MAAMME RIKKAUDET 2022 on lajissaan ensimmäinen valtakunnallinen tapahtuma, joka tuo eri tahoja yhteen keskustelemaan. Mukaan on kutsuttu matkailu- ja luontaiselinkeinojen harjoittajia, kansalaisliikkeitä, poliittisia päättäjiä, viranomaisia, asiantuntijoita sekä kaivostoimijoita.

MAAMME RIKKAUDET 2022 tapahtuman järjestävät Rajat Lapin kaivoksille ry ja Saimaa ilman kaivoksia ry. Molemmat yhdistykset ovat poliittisesti sitoutumattomia.

Erityisvieraana ja tilaisuuden pääpuhujana on europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Ohjelma ja ilmoittautuminen tilaisuuteen:

Kaivoskriittiset päivät Rovaniemellä 2.-3.9.2022