Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri

Varsinais-Suomi
Navigaatio päälle/pois

Luonnonkukkien päivänä 20.6. Varsinais-Suomessakin retkeillään vesien äärellä

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 20.6. Yhteensä opastettuja kasviretkiä järjestetään 50 eri puolilla Suomea. Kaksi retkeä järjestetään muuna päivänä. Retket ovat maksuttomia ja ne kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntia, vapaaehtoisen oppaan vetämänä. Järjestäjät muistuttavat hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä ja suosittelevat maskien käyttöä.

Teemapäivän juuret ovat Tanskassa, jossa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Suomessa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 2003. Päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

”Korona-ajan rajoitusten jälkeen ihmisillä on suuri tarve yhteisöllisyyteen, yhdessä tekemiseen ja luonnosta nauttimiseen, vaikka muutoin pandemian aikana yksin tai pienessä ryhmässä luonnossa liikkuminen on lisääntynyt”, Hannu Klemola Suomen luonnonsuojeluliitosta arvelee. ”Järjestetyt retket ovat hyvä kanava lisätä tietoa niin kasvien kuin lisääntymispuuhissa olevien lintujen ja muiden eläinten huomioimisesta kesäisessä maastossa liikkuessamme”, Klemola jatkaa.

Luonnonkukkien päivällä on vuosittain vaihtuva teemalaji. Vuoden 2021 teemalajina on näyttävä keltakurjenmiekka (Idis Pseudacorus L.) Suomen luonnonsuojeluliiton Vapauta virrat-teemavuoden kunniaksi. Keltakurjenmiekan näkemiseksi retket suunnataan jokien ja järvien tai terveleppäkorpien äärelle.

Varsinais-Suomessa järjestetään viisi. Retkiä järjestetään Maskussa, Pöytyällä (2), Raisiossa ja Salossa.

Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Suomen biologian seura Vanamo ry, Societas pro Fauna et Flora Fennica rf, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö, Suomen ympäristökeskus sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.

Lisätiedot:
Luonnonkukkien päivänä 20.6 (ja muina päivinä) Suomessa järjestettävät retket:
https://www.sll.fi/luonnonkukkien-paivan-kalenteri-2021/

Luonnonkukkien päivä sosiaalisessa mediassa:
Twitter: #luonnonkukat
Facebook: facebook.com/luonnonkukkienpaiva
Instagram: luonnonkukkienpaiva

Luonnonkukkien päivän retkillä jaetaan alla olevasta osoitteesta löytyvää materiaalia:
http://www.sll.fi/mita-sina-voit-tehda/tule-mukaan-toimintaan/luonnonkukkien-alasivut/retkimateriaali

Lisätiedot:
Hannu Klemola, Suomen luonnonsuojeluliitto, aluepäällikkö, p. 040 372 5301, varsinais-suomi@sll.fi
Marja Haatanen, Luonnonkukkien päivän koordinaattori, puh. 044 559 9755 luonnonkukat@sll.fi