Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri

Varsinais-Suomi
Navigaatio päälle/pois

Hyvää luonnonkukkien päivää

Luonnonkukkien päivä sunnuntaina 14. kesäkuuta on erinomainen ajankohta etsiä luonnonkasveja kotipihoilta. Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna opastettujen retkien sijaan omilla pihoilla ja lähiympäristössä.

Juhannuksen alla kukkien väriloisto täydentyy silmiä hiveleväksi. Kukkiiko kotisi tai kesämökkisi pihalla luhtalemmikki tai vaikkapa harakankello? Kotipihojen luonnonkasveilla on merkitystä luonnon monimuotoisuudelle, virkistymiselle ja luonnontuntemuksen kehittymiselle.

”Kukkien tunnistamiseen voi käyttää apuna perinteisten kasvikirjojen lisäksi erilaisia sovelluksia, kuten PlantNet tai iNaturalist. Myös Facebookissa on monia ryhmiä, jotka auttavat kasvien tunnistamisessa”, kertoo Luonnonkukkien päivän koordinaattori Marja Haatanen.
Haatasen omatkin lapset innostuivat heti etsimään kasveja pihalta ja lähiympäristöstä, kun niitä sai tutkia kännykän avulla. Omalla pihalla koronakaan ei estä nauttimasta kukkien väriloistosta.

Luonnonkukkien päivän teemalajina on tänä vuonna pihlaja, joka löytyykin melkein jokaisesta suomalaisesta pihasta. Kotipihlajalla on Suomessa pitkät käyttöperinteet: sen marjoja voi hyödyntää mehuissa ja jälkiruuissa, lehdistä saadaan teetä ja puusta huonekaluja. Pihlajan marjat ovat tärkeää ravintoa myös linnuille. Luonnonkukkien päivä osuu tänä vuonna Pihlan nimipäivälle, joka on sopiva hetki tutustua pihlajaan niin pihoilla kuin Luonnonkukkien päivän verkkosivuilla. Sivuilta voi ladata maksutta kesää varten myös sadan tavallisimman luonnonkasvimme luettelon.

Luonnonkukkien päivän viikonloppuna Luonnonsuojeluliiton jäseneksi liittyvät saavat lahjaksi Kasveja Suomen luonnossa ja puutarhoissa -taskukirjan. Luonnon ystävien joukkoon voi liittyä täältä.
Omat havainnot ja kuvat luonnonkukista kannattaa jakaa somessa aihetunnisteella #luonnonkukat.