Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri

Varsinais-Suomi
Navigaatio päälle/pois

Ym­pä­ris­tö­pal­kin­to Osmo Kivivuorelle

Osmo Kivivuori. kuva: Hannu Klemola
Osmo Kivivuori. kuva: Hannu Klemola

Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin ympäristöpalkinto myönnettiin tänä vuonna mynämäkeläiselle Osmo Kivivuorelle (s.1943). Palkinto luovutettiin Kivivuorelle luonnonsuojelupiirin syyskokouksessa 17.11. Kemiönsaarella. Kivivuori on koulutukseltaan arkkitehti. Palkinto myönnettiin hänelle poikkeuksellisen pitkästä, monipuolisesta ja tuloksellisesta luonnon- ja lintujensuojelun sekä lintutiedon kartuttamisen elämäntyöstä. Hän on myös peloton ja sitkeä yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuja, luonnonarvojen puolustaja. ”Olen kuullut Oskun esimerkillisesti toteuttaneen ympäristöystävällistä elämäntapaa esimerkiksi kulkemalla polkupyörällä mm. Poriin ja Sauvoon saakka suuntautuvilla retkillään”, kertoo piirin puheenjohtaja Saija Porramo.

Osmo Kivivuori toimi työurallaan ympäristöhallinnon pioneerina vuodesta 1973 valtion aluehallinnossa ja on ollut merkittävästi vaikuttamassa nykyisen luonnonsuojelualueiden verkoston kehittämisessä. Työura alkoi ympäristönsuojelun tarkastajana Turun ja Porin lääninhallituksessa ja jatkui myöhemmin Lounais-Suomen ympäristökeskuksessa. Moni Kivivuorelle itselleenkin rakas luontokohde on päätynyt suojeluun, kuten Uudenkaupungin Liesluoto ja Laitilan Otajärvi.

Osmo Kivivuori on eräs vuonna 1966 perustetun Turun lintutieteellisen yhdistyksen perustajajäsenistä ja sen kunniajäsen. Jurmon lintuasemalla hän on yksi sen pitkäaikaisimmista miehittäjistä ja rengastajista sekä uuden asemarakennuksen piirtäjä ja rakentaja. Hän oli mukana ”löytämässä” saarta lintuaseman tukikohdaksi jo vuonna 1961. Lintuharrastuksen hän aloitti jo 1950-luvulla Turun eläin- ja kasvitieteellisen seuran lintukerhossa ja myöhemmin epävirallisessa Turun Lintumiehet-kerhossa.

Kivivuori on toiminut vapaaehtoisena aktiivina vuosien ajan myös Mynämäen-Mietoisten luonnonsuojeluyhdistyksessä. Hän on osallistunut talkoolaisena monenlaisiin ympäristön- ja luonnonsuojelun toimiin perinnemaisemien hoidosta lintutornien suunnitteluun, joista viimeisimpänä toteutui esteetön lintulava Mietoistenlahdelle. Hän on toiminut myös Luonnonperintösäätiön asiamiehenä.