Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Pikkupakkasten tammikuu

Hannu Holopainen Suvasvesi 13.1.2023

Tammikuun alkupuolen yleisin puheenaihe ovat olleet päivittäiset sään vaihtelut. Lämpötila on pyörinyt nollan tietämissä ja arvailua on ollut sateen muodosta. Tuleeko taivaalta vettä, räntää vai lunta. Harvassa ovat olleet päivät, jolloin pilviverhon on edes hetkeksi revennyt ja auringon säteet ovat kirkastaneet päivän.

Liisa Tolvanen Talvinen metsä 20.1.2023

Viime viikon lumisateen jäljeltä metsä on nyt pehmeaän lumen kuorruttama. Pehmeän kerroksen alle jäi kuitenkin kovan hangen kerros, joka haittaa pöllöjen saalistusta. Talvi on varsinkin nuorille pöllöille ankaraa aikaa ja kovat hankikerrokset lisäävät saalistamien vaikeutta. Nälkiintyneet pöllöt voivat tulla pihapiiriin tai jopa kaupunkien keskustaan helpomman saaliin toivossa. Näin teki lapinpöllökin, joka tavattiin Päiviönsaaren puissa alkukuusta. Linnun käyttäytyminen näytti huolestuttavalta ja se otettiin kiinni kunnon tarkastamiseksi. Nälkiintynyt pöllö ei ruokinnan aloittamisesta huolimatta enää toipunut.

Pekka Nykänen Lapinpöllö 8.1.2023 Varkaus

Onnistuneita saalistuksia kuitenkin taphtuu, mistä osoituksena isolepinkäinen saalis kynsissään. Isolepinkäisen saalistustapa poikkeaa pöllöjen saalistuksesta ja perustuu näköaistiin. Pöllöt saalistavat näköaistin lisäksi kuuloaistin perusteella ja iskevät saaliin kimppuun lumipeitteen läpi.

Pekka Nykänen Isolepinkäinen 11.1.2023 Varkaus

Tammikuun kummajainen on ollut Pirtinvirran sulan liepeillä oleskellut naurulokki. Yleensä tähän aikaan vuodesta naurulokit ovat Länsii-Euroopassa mm. Alankomaissa ja Britteinsaarilla. Leutoina talvina joitakin yksilöitä jää talvehtimaan etelä-Suomen rannikkokaupunkeihin, mutta keskellä Suomea naurulokki on tammikuussa harvinainen.

Pekka Nykänen Naurulokki 10.1.2023 Varkaus

Naurulokin talvipuvussa erottuvat punaiset jalat ja nokka ja päästä puuttuu kesäpuvun tummanruskea ”huppu”.

Ilkka Koivisto Talitiainen, sinitiainen ja pyrstötiainen 21.1.2023 Varkaus

Talvikauden linturuokinnoilta voi tavata tiaisia, joista ensimmäiset virittelevät jo laulusäkeitä. Kuusitiaisten yksitoikkoinen säe on jo kaikunut ja talitintin vähän vajaa laulusäe kuultu. Joka päivä pitempi valoisa aika saa viherpeipot kohta aloittamaan pulinansa. Talviruokinnan väriläiskinä voi nähdä tiklejä, joita tänä talvena on Etelä-Suomessa tavattu isoja parvia.

Ilkka Koivisto Tikli 20.1.2023 Varkaus

Talviruokinnalla tavattavia lintuja havannoidaan tammikuun viimeisenä viikonloppuna BirdLifen organisoimassa Pihabongaus tapahtumassa. Varkauden luonnonystävien lintuharrastaja ovat mukana tapahtumassa ja opastaja on  Ämmänkosken ruokinnalla yleisön apuna lauantaina 28.1 klo 9-10.